28 Mart 2024 Perşembe

Özsoy: PKK Suriye'de, Irak'ta değil Ankara'da kuruldu

HDP Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi Hişyar Özsoy, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarının Kürt meselesi ve PKK olgusu konusunda çözüm olmayacağını hatırlatarak, "PKK Ankara'da kurulmuş bir örgüt" diyerek çözümün diyalogda olduğunu belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Dışişleri Komisyonu üyeleri Hişyar Özsoy, Serpil Kemalbay ve Tülay Hatimoğulları, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonları ile Ortadoğu ve Libya'daki gelişmelere ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Özsoy, Türkiye'nin dış politikada "komşularla sıfır sorun" politikası yürüteceğini belirtmesine rağmen gelinen aşamada komşusunun kalmadığını söyledi. Türkiye'nin her yere "sert güç" olarak girmek istediğini dile getiren Özsoy, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Osmanlıcılık ve İttihatçılık sentezinde bir politika yürüttüğünü söyledi. Özsoy, "Türkiye, dış politikada 'bir koyup, üç almak' şeklinde bir politika yürütmek istiyor. Hükümetin domine ettiği kanallara baktığımızda, neredeyse bir fetih havası var. Suriye'den, Libya'ya her tarafı fethedecekler havasını yaratıyorlar. Politikalarının arka planında da 'saha da yoksan masada da yoksun' düşüncesi var. Sahada olmaktan kasıtları da savaşmak" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE 'JANDARMA' ROLÜ
Özsoy, Türkiye'nin "Sahada yoksan masada da yoksun" mantığıyla yangına körükle gittiğini ifade ederek, "İyice darmadağın olmuş bu İslam coğrafyasını daha fazla militarize ederek, savaşa boğarak kendi bölgesel emperyal, yayılmacı politikalarını sürdürmeye çalışıyor. Türkiye'nin yaptığı şey fetih falan değil, yaptığı şey; Türkiye'de, Suriye'de, Libya'da yaşayan halkların çıkarlarına değil, emperyal politikalarını çıkarlarınadır. Suriye'yi de Libya'yı da kendi vesayet savaşlarının merkezi haline getirdiler. Rusya'nın Suriye ve Libya'da daha fazla ilerlememesi için Amerika, Türkiye'nin sırtını sıvazlıyor. Amerika ve kimi batılı güçler Türkiye'ye bölgesel jandarmalık rolünü veriyorlar. Türkiye'nin oyun kurduğu, oyun yıktığı bir durum söz konusu değil. Bu güçler, 'Biz savaşmayacağız ama yerel partnerimiz Türkiye savaşsın' diyor" diye belirtti.

'SURİYE VE IRAK'TA ÇÖZÜLMEZ'
Türkiye'nin Suriye ve Irak'a yönelik sınır ötesi operasyonlarla sürdürdüğü politikalarına değinen Özsoy, her iki ülkenin siyasetine askeri müdahalelerle girmesinin temel nedeninin Kürt sorunu ve PKK olgusu olduğuna işaret etti. Özsoy, "Kürt meselesi ve PKK, bunlar Irak'ta, Suriye'de çözülebilecek sorunlar değil. PKK tam şu kentte, Ankara'da kurulmuş bir örgüt. Türkiye'nin dinamikleri içerisinden çıkmış bir örgüt. Çözümü arayacaksanız, sınır ötesi operasyonlarla, savaşla değil, diyalogla ve Türkiye'nin sınırları içerisinde çözmek zorundasınız. Türkiye, Suriye'de de Libya'da da boğazına kadar suça batmış durumda" şeklinde konuştu.

KEMALBAY: DIŞ POLİTAKA YANLIŞ TEMELLER ÜZERİNE OTURTULMUŞ
Komisyon üyesi HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Türkiye'nin dış politikasının son derece yanlış temeller üzerine oturtulduğunun altını çizdi. Kemalbay, şunları söyledi: "Türkiye dış politikayı, iç politika için araçsallaştıran bir yöntem izliyor. AKP-MHP faşist blok, varlığını dışarıdaki işgalci savaş politikaları üzerinden kalıcılaştırmaya çalışıyor. Önemli bir aktör olarak kendisini konumlandırmaya çalışıyor. Türkiye bütün kaynaklarını yanlış kullandığı için halkın vergilerini, enerjiyi ilerleme, toplumun refahı için değil, savaş ve çatışma üzerinde kuruyor. Bunun için bütün varlıklarımız bu eksende tüketiliyor. Efrîn'den Hesekê'ye kadar askeri hareketlilik var. Suriye'nin bir sömürgeye dönüştürülmesi hayali var. TSK'nin girdiği bölgelerde fiili olarak sömürge yönetimi oluşturulmaya çalışıyorlar. Türkiye, çetelerle birlikte girdiği bu coğrafyada ağır insan hakları ihlalleri suçuna ortak oluyor. Sivil yaşam hakkına yönelik işlenen suçların başta olduğunu biliyoruz. Son dönemde Türkiye İdlib'de Türk Lirası'nın kullanılmasına yönelik bir adım attı. Bu bölgeyi ilhak etmenini itirafıdır."