2 Mayıs 2024 Perşembe

Özsoy: Öğretmenlerin parklarda çalıştırılması hangi kanununda var?

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Lice ilçesinde öğretmenlerin park ve bahçelerde görevlendirilmek istenmesini Meclis gündemine taşıdı.

Diyarbakır'da Lice ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 10.06.2020 tarihli yazı ile Lice Kaymakamlığına "Koronavirüs tedbirlerinden dolayı ilçemiz park ve bahçe alanlarının denetlenmesi ve şahısları uyarmak için ekteki listede bilgileri yazılı personellerin 09.06.2020-19.06.2020 tarihleri arasında görevlendirilmeleri müdürlüğümüzce uygun görülmektedir" şeklinde yazılı belge sunuldu.  Bunun üzerine Lice kaymakamlığı da yazıya istinaden on gün boyunca 22 öğretmenin park ve bahçelerde görevlendirilmesini uygun görüp kabul etti.

Öğretmenler hakkındaki keyfi görevlendirmenin basına yansıması üzerine kaymakamlık önce kararı iptal etti, ardından tekrar uygulamaya koydu. Söz konusu uygulamaya tepki gösteren Eğitim-Sen de hedef haline getirildi.
Öğretmenlerin görev alanları dışında çalıştırılmasını Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Özsoy, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Bakanlığınıza bağlı olarak görev yapan öğretmenlerin park ve bahçelerde görevlendirilmesi konusunda bilginiz var mı? 
İlçe milli eğitim müdürü ve kaymakamlık resmi görev tanımı öğretmenlik olan kişilerin görev tanımı dışındaki alanlarda çalıştırılmasına hangi kanunu dayanak göstererek karar vermektedir? Bu görevlendirmeleri yapanlar hakkında bakanlığınız bir girişimde bulunacak mıdır?
222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 44'üncü maddesine göre "'Öğretmenlerin kanunlarda kendilerine verilen işlerden başka, meslek dışı herhangi bir görevle yükümlü tutulamazlar' hükmü çok açık bir şekilde yer almaktadır. Buna rağmen bu görevlendirmelerin sebebi basına yansıdığı gibi ilçe kaymakamı Cevdet Bakkal'ın sorunu kişiselleştirmesinden mi kaynaklıdır? Basına yansıyan haberlerden dolayı öğretmenlerin cezalandırılması ne kadar doğrudur?
Bakanlığınıza bağlı milli eğitim müdürlüklerinin muhalif sendikaların hak kazanımlarına yönelik verdikleri mücadeleleri neden terörize etmeye çalışmaktadırlar? Tüm sendikalara aynı tutum mu sergilenmektedir? Sendikaya karşı bu tutumlarından dolayı ilçe milli eğitim müdürünüz hakkında bir işlem başlatılacak mıdır?