18 Mayıs 2024 Cumartesi

Özsökmenler: İçişleri Bakanlığı gerçekleri örtme telaşında

HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 96 DBP'li belediyeye kayyum atanmasını meşru göstermek için "Kandil'e para aktarıldığından tutalım, hizmet üretmedikleri" gibi yalan ifadelerinin gerçekleri örtme telaşı olduğunu belirtti.
HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler, 15 Temmuz darbi girişiminin ardından 96 DBP'li belediyeye kayyum atanmasını meşru göstermek belediyeler üzerinden içişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Kandil'e para aktarıldığından tutalım, hizmet üretmedikleri" gibi yalan ifadelerine ilişkin açıklama yaptı.
 
Atandıkları günden itibaren kentlerin kültürel ve tarihsel hafızasını temsil eden kültür kurumlarını kapatan, anıtları yıkan, park ve cadde isimlerini değiştiren, anadilinde eğitim kurumlarını ve kadın kurumlarını kapatan AKP'nin gaspçı kayyumları, keyfi uygulamalarını sürdürmeye devam ettiğini ifade eden Özsökmenler, "Kayyumlardan önce seçilmiş DBP'li belediyeler, farklı bakanlıkların müfettişleri ve Sayıştay denetçileri tarafından yoğun bir denetim altına alınmıştır. Onlarca müfettiş tarafından aylarca yapılan denetimlerde belediyelerin hiçbir usulsüzlüğü, yolsuzluğu tespit edilememiştir. Halkın tek bir kuruş parasının bile usulsüz harcanmadığı söz konusu inceleme ve denetimlerde görülmüştür" diye kaydetti.
 
Buna karşılık atanan kayyumların, özellikle Van, Siirt, Dersim, Şırnak, Ağrı, Mardin, Hakkari ve Diyarbakır'daki milyonlarca TL'lik yolsuzluk, hırsızlık ve usulsüzlükleri Sayıştay raporlarıyla da kanıtlandığını belirten Özsökmenler, "Sayıştay raporları incelendiğinde, durum apaçık ortadadır. Sadece Ağrı, Van ve Dersim belediyelerindeki yolsuzluk ve usulsüzlükler en az 55 milyon TL'dir" dedi.
 
İçişleri Bakanlığı, adı yolsuzluğa karıştığı ve daha fazla gizleyemedikleri için 9 kayyumu farklı gerekçeler ile görevden almak zorunda kaldığını vurgulayan Özsökmenler, "Sayıştay raporları da göstermiştir ki, yaşanan yolsuzlukları, hırsızlıkları ve usulsüzlükleri devlet dahi gizleyemiyor. Devletin bir kurumu, bunları ortaya koyarken, kayyumların bir numaralı savunucu ve görevlendiricisi olan İçişleri Bakanlığı ise gerçeklerin üzerini örtme telaşındadır. İçişleri Bakanlığı, belediyelerimize yönelik karalamalarda bir tek belge dahi sunamazken, Sayıştay'ın belgelerine rağmen kayyumlarını koruma gayreti içerisindedir" diye kaydetti.
 
Özsökmenler, "Sayıştay raporlarının açıklanması ve kayyum yolsuzluklarının tüm kamuoyunca bilinmesinin ardından önce kamu kurumlarını denetlemekten sorumlu Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikret Çöker görevinden alınmış, ardından İçişleri Bakanlığı, alelacele panik içerisinde bir açıklama yapmıştır. İçişleri Bakanlığı suçüstü yakalanmanın telaşı içerisindedir. Bakanlık, kayyum yolsuzluklarını, usulsüzlerini araştırmak ve sorumlularından hesap sormak yerine 2017 yılı Sayıştay raporunun çarpıtıldığını ileri sürmüştür" dedi.
 
Kayyumların halkın parasını çarçur ettiği, ihaleleri yandaşlarına peşkeş çektiği atandıkları bütün il ve ilçelerde, kahvehanelerde, sokakta, yaşamın her alanında konuşulduğunu belirten Özsökmenler, "Halkımız, 31 Mart 2019 tarihinde yolsuzluğa bulaşan, verdiği vergileri yandaşlara peşkeş çeken, halkın değerlerine saldıran irade gaspçısı kayyumları İçişleri Bakanlığı'na bir daha dönmemek üzere gönderecektir" diye vurguladı.
 
Özsökmenler açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Şunu bir kez daha açıkça söylüyoruz: kayyum yolsuzluklarının Sayıştay raporlarına yansıyan kısmı sadece buzdağının görünen yüzüdür. Partimiz bu konuda hazırladığı kapsamlı bir raporu kamuoyu ile yakında paylaşacaktır. İçişleri Bakanlığı'nın görevi bu yolsuzluk ve usulsüzlükleri sumen altı etmek değil, bunların sorumlularından hesap sormaktır.  
 
"İçişleri Bakanı, bütçe görüşmelerinde vekillerimizi tehdit edeceğine, atadığı gaspçı kayyumların yaptıkları yolsuzluklar ile ilgilensin."