17 Mayıs 2024 Cuma

'Özsavunmasını uygulayan Nagihan serbest bırakılmalı'

Kendisine sistematik şiddet uygulayan Alper Erbek'e özsavunmasını uygulayan Nagihan Erbek'in tutuklanmasına tepki gösteren avukat Mehtap Sert, Nagihan'a meşru müdafaa hükümleri uygulanarak, serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde Alper Erbek isimli erkek, evli olduğu Nagihan Erbek'i 28 Nisan 2022'de katletmeye çalıştı. Özsavunmasını kullanan Nagihan Erbek, vücudunda darp izleri olmasına rağmen Dörtyol Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce "kasten öldürme" suçundan tutuklandı. Erbek, savcılık ve hakimlikte verdiği ifadede, 15 yıllık boyunca Alper Erbek'in sistematik psikolojik ve fiziksel şiddetine maruz kaldığını anlattı. Daha önce çok kez kendisini öldürmeye çalıştığını aktaran Nagihan Erbek, olay gününde de “sen artık yaşamayı hak etmiyorsun, ölmeyi hak ediyorsun” diyerek kendisine saldırdığını ve kendisini savunmaya çalıştığını söyledi.

PLATFORM DAVANIN TAKİPÇİSİ
İskenderun Kadın Platformu üyesi avukat Mehtap Sert, Nagihan Erbek'in "eşini öldürmek" suçundan tutuklanarak, İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'ne konulduğunu ve halen olayın şokunu üzerinden atamadığını belirterek, Nagihan'ın mücadelesini platform adına takip ettiklerini söyledi. Nagihan Erbek hakkında halen soruşturma sürdüğünü söyleyen avukat Sert, "Kadınlar ölmemek için öldürmek zorunda kalıyor. Meşru müdafaa hakları maalesef yargılama sonunda ortaya çıkıyor. Bu süreçte hem kendileri hem de dışarıda aileleri tarafından bakılan çocukları mağdur ediliyor" dedi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KADINLARIN YAŞAM SİGORTASI'
İstanbul Sözleşmesi'nin önemine değinen avukat Sert, sözleşmenin iptal süreciyle birlikte kadın cinayetleri ve kadına dönük işlenen suçlarda artış olduğunu belirtti. Nagihan Erbek'in 15 yıllık evliliği boyunca sistematik psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldığını söyleyen Sert, "Derinleşen yoksullukla birlikte kadınlara karşı işlenen suçlar da artmaktadır. Nagihan Erbek olayında, ülkenin yaşadığı ekonomik krizin, derin yoksulluğun, kadın yoksullaşmasının, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanamıyor olmasının çarpıcı ve net sonuçlarını görüyoruz. Bir insanı öldürmüş olmanın verdiği vicdan azabıyla yaşayan Nagihan Erbek, aslında o boğuşma esnasında kendisi de ölebilecekken, yaşamını korumak için bir insanın ölümüne sebebiyet vermiştir" diye konuştu.

İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların yaşam sigortası olduğunu vurgulayan Sert, Nagihan Erbek'in meşru müdafaa uyguladığına işaret etti, serbest bırakılması gerektiğini söyledi.