29 Mart 2024 Cuma

Özsavunma hakkını kullanan Hülya Halaçkay'a 15 yıl hapis cezası

Şiddet gördüğü ve evli olduğu Kadir Ören'i özsavunmada bulunarak öldüren Hülya Halaçkay'a 15 yıl hapis cezası verilerek tutukluluğunun devamına karar verildi.

İstanbul'un Güngören İlçesinde 25 Ağustos 2019 tarihinde şiddet gördüğü ve evli olduğu Kadir Ören'e karşı özsavunmada bulunarak öldüren Hülya Halaçkay'ın, 24 yıl hapis istemiyle yargılandığı davanın karar duruşması Bakırköy 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Tutuklu yargılanan Halaçkay'ın avukatı Meriç Eyüpoğlu, Cansu Demir, Ayşe Aylin Barcın, Sibel Erol duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya ayrıca Halaçkay'ın ailesi, HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve kadın örgütleri katıldı.

Duruşmada söz alan avukat Meriç Eyüpoğlu "Adli Tıp Profesörü Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın dinlenmesini talep ediyoruz. Kendisini hazır ettik huzurda, özellikle otopsi raporunun izahatı için. Kendisi hazırlıkta yaptı" dedi. Eyüpoğlu'nun talebi mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, esas hakkında savunmanın verilmesi istendi. Bunun üzerine Eyüpoğlu, "Savunma hakkımızın kısıtlanması anlamına geliyor" diyerek tepki gösterdi.

Eyüpoğlu savunmasının devamında, Dr. Fincancı tarafından hazırlanan slayt çıktılarının elinde olduğunu belirterek, "Bunu mahkemeye sunmak istiyorum. Maktüldeki yaralanmaların ne anlama geldiği insan bedeni üzerinde numara yapılarak anlatılmış. Aslında öldürme kastı ile darbeler yapılmamıştır. Bu raporda yaranın şekli bilimsel olarak anlatılmıştır. Bir tanesi kola gelmiş, Kendisini savunmak için bıçak darbesini savurmuş. İşin uzmanı gelsin anlatsın demiştik. Şiddete maruz kaldığına dair belgeler var. Maktulün karakolda ifadeleri var. Karşı tarafın tanıkları da müvekkilimin yaşadığı şiddeti anlatmışlardır. Maktulün çalışma arkadaşı Hülya Ören darp edildiğini söylemişti. Karşı tarafın getirdiği komşusu tanık, evde kadın sesi ve bağırma sesleri geldiğini söylemişti" şeklinde konuştu.

'HAKSIZ BİR SALDIRI SÖZ KONUSU'
Eyüpoğlu olay mahallindeki bulgulara dikkat çekerek, "Müvekkilimin saçlarından tutarak sürüklemiştir. Müvekkilimin anlattıkları olay mahallinde olanları doğruluyor. O zaman müvekkilim öldüğünü anlamamış, ambulans çağırmış. Karakolda öğrenmiş. Haksız bir saldırı söz konusu. Vücut bütünlüğünü korumaya çalışmış. Savunma zorunlu" dedi.

Ölmemek için öldürmenin zorunlu olduğunu kaydeden Eyüpoğlu, "Bize mezar ya da cezaevi seçeneği sunan sisteme hayır diyoruz. Müvekkilimin durumu, sadece tek darbenin o da tesadüfü gerçekleşen bir yerde olması göz önünde bulundurulmalıdır. Meşru müdafaa şartları oluşmuştur" diyerek meşru müdafaadan karar verilip beraatını talep etti.

'ŞİDDET UYGULANDI'
Daha sonra söz alan Avukat Cansu Demir meslektaşı Eyüpoğlu'NUN beyanlarına katıldığını belirterek, "Somut olayın koşulları burada en başından beri müvekkilimizin daha önce gördüğü şiddetin tarafının yapılan araştırmalarla neticelendirilmesini talep ettik. Bu taleplerimizi kabul etmediniz. Ama burada unutulan bir şey var. Tanıklar, karşı tarafın tanıkları tarafından şiddete uğradığını duydunuz" dedi.

Ardından söz alan Hülya Halaçkay, öldürme kastının bulunmadığını ve ölmemek için kendini savunduğunu belirtti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Hülya Halaçkay'a "Kasten öldürme"den 18 yıl hapis cezası verdi. Ardından 'iyi hal' indirimi yaparak cezayı 15 yıla düşüren mahkeme heyeti, Hülya Halaçkay'ın tutukluğunun devamına karar verdi.

Hülya Halaçkay hakkında verilen 15 yıl hapis kararının avukatları tarafından bir üst mahkemeye taşınacağı öğrenildi.