20 Mayıs 2024 Pazartesi

Özgür Gündem Nöbetçi GYY davası: 7 ila 13 yıl hapis istemi

Özgür Gündem gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan 9'u gazeteci 12 kişi hakkında toplam 95 yıl 6 ay hapis cezası talep edildi.
Gazetecilerin İstanbul Adliyesi'ndeki "mesaisi" bugün de yoğundu. 
 
İlk olarak Reyhan Çapan, Eren Keskin, Ayşe Batumlu, Nuray Özdoğan, Ayşe Berktay, Reyhan Hacıoğlu, Celalettin Can, Hüseyin Aykol ve Filiz Koçali'nin yargılandığı davanın duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 
 
Eren Keskin duruşmada hazır bulunurken, duruşmayı HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, İHD ve TİHV yöneticileri, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ile çok sayıda gazeteci izledi.
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, savcı önceki duruşmada verdiği mütalaayı tekrar etti. Ardından söz alan gazetenin avukatı Özcan Kılıç, ek süre talebinde bulundu. "Böyle bir yargılama adaletli olmaz" diyen Kılıç, davanın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Özgür Gündem davasıyla birleştirilmesini talep etti.
 
Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı için yargılanan Av. Eren Keskin ise "Ben 30 yıldır insan hakları savunucusuyum. Yıllarca ifade özgürlüğünü savundum ve savunmaya devam ediyorum. Şu anda da İHD'de eş başkanlık görevi yürütüyorum. Özgür Gündem gazetesi bu ülkede onlarca çalışanı öldürülmüş, kapatılmış bir gazete. Bunun için ismimin künyede yer almasını kabul ettim. Başka bir mahkemede müebbetle yargılanıyorum. Bana göre akıl almaz bir şey. Ben yurt dışına gitmiyorum. Bunu özellikle belirtiyorum. Yasaların değişmesi gerekiyor. Dün Erdoğan, AB sürecinin devam ettiğini söyledi. Devam ediyorsa bu yasalar değişmeli" dedi.
 
Mahkeme heyeti, ek süre talebini kabul ederek duruşmayı 9 Temmuz'a erteledi. Mahkeme, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyası ile birleştirme talebini ise sonraki duruşmada değerlendirecek.
 
Bu davanın ardından Özgür Gündem ile dayanışma kapsamında Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları için haklarında dava açılan Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, Ömer Ağın, İhsan Çaralan, Celalettin Can, Fehim Işık ve Öncü Akgül'ün yargılanmasına devam edildi. 
 
Duruşmada savcı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Hüseyin Aykol için "zincirleme biçimde örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 13 yıla kadar ceza verilmesi talep edildi. Celal Başlangıç, Öncü Akgül, Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, İhsan Çaralan, Fehim Işık, Celaleddin Can, Ömer Ağın, Veysel Kemer, Dılşah Karakaya ve Yüksel Oğuz'un ise "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 7 yıl 6 aya kadar hapsi istendi.
 
Tutuklu bulunan Mehmet Şirin Taşdemir için ise cezai sorumluluğu bulunmadığından ceza verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi istendi.
 
Duruşma 16 Temmuz'a ertelendi.