23 Nisan 2024 Salı

Özgür Gündem Gazetesi yazarlarının davası görüldü

Gazeteciler Hüseyin Aykol, Zana Kaya, İnan Kızılkaya ve Kürt siyasetçi Hatip Dicle'nin yargılandığı davanın duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi bugün yine yargılanan gazetecileirn davalarına tanıklık etti.
 
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenleri Hüseyin Aykol ve Zana Kaya, gazetenin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve Kürt siyasetçi Hatip Dicle'nin yargılandığı davanın duruşması, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 
 
Duruşmaya; Aykol, Kaya, Kızılkaya ve Dicle katılmazken avukatları Özcan Kılıç hazır bulundu. Davayı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteciler izledi. 
 
Özgür Gündem Gazetesi'ndeki yazılar nedeniyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından farklı farklı soruşturma başlatılmıştı. Ayrı ayrı açılan davalarda 14 iddianame birleştirildi. Hatip Dicle için 1, Hüseyin Aykol için 10, İnan Kızılkaya için 14 ve Zana Kaya için 2 iddianame hazırlandı. İddianamelerde, gazetede çıkan yazı ve haberler suçlama konusu yapıldı. 4 kişiye "Hükümeti, yargı organlarını veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama", "Türk milletini, cumhuriyetini ve TBMM'ni alenen aşağılama" suçlamaları yöneltildi.
 
İddianameler, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından birleştirildi. Hatip Dicle için çıkarılan yakalama kararının ardından aynı isimle bir kamyon şoförü gözaltına alınmış ve savcılık ifadesi sırasında hakkında yakalama kararı bulunan Kürt siyasetçi Hatip Dicle olmadığı anlaşılmıştı.
 
Hatip Dicle'nin ifadesinin alınması için Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılmasına ilişkin verilen cevapta, ifade alınması için duruşmanın 16 Ocak'a bırakıldığı belirtildi. Duruşma, 21 Şubat'a ertelendi.
 
İKİ GAZETECİ DAHA YARGILANDI
 
Cumhuriyet gazetesi muhabiri Alican Uludağ ile Duygu Güvenç'in yargılandığı davanın duruşması da İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Rahip Brunson davasıyla ilgili yazdığı izlenimden dolayı yargılanan Uludağ ve avukatları duruşmada hazır bulundu. Güvenç ise yurt dışında olduğundan duruşmaya katılamadı. "Türk milletini, cumhuriyetini ve TBMM'ni alenen aşağılama" iddiasıyla yargılanan Uludağ, "Haber, Türkiye'de yargısal bir durumu konu alan bir haberdir" sözleriyle savunma yaptı.
 
Haberin suçlama konusu olmayacağını belirten Uludağ, beraatını talep etti. Duruşma, 4 Nisan'a ertelendi.