19 Mayıs 2024 Pazar

Özgür Gündem davası ertelendi

Özgür Gündem gazetesi ile dayanıştıkları için yargılanan ve haklarında daha önce beraat kararı verilen TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesin'in Çağlayan'da görülen duruşması ertelendi.

OHAL kararnamesi ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanıştıkları için o dönem Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı olan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci ve yazar Ahmet Nesin hakkında, "örgüt propagandası yapmak", "suç işlemeye alenen tahrik etme", "suçu ve suçluyu övme" iddiasıyla açılan davanın duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve taraf avukatları Meriç Eyüboğlu ve Abbas Alçın hazır bulunurken, yazar Ahmet Nesin ise yurt dışında olması nedeniyle katılmadı.

İlk olarak söz alan avukat Meriç Eyüboğlu, dosyada dinlenilmesi istenen dönemin Özgür Gündem gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya'nın ev arkadaşının Covid-19'a yakalanması nedeniyle duruşmaya katılamadığının bilgisini verdi. Ardından yeniden ifadeleri alınan Fincancı ve Önderoğlu, önceki savunmalarını tekrar ederek, dikkate alınmasını talep etti.
 
Daha sonra söz alan avukat Eyüboğlu, "İstinaf mahkemesinin verdiği bozma kararının hatalı olduğunu düşünüyoruz, talepleri dinlemeniz gerekiyor" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan Ahmet Nesin'in savunmasının alınması amacıyla dosyada bulunan yurt dışı adresi dikkate alınarak talimat yazılmasını söyledi. Ayrıca, İnan Kızılkaya için de bir sonraki duruşmanın gün ve saati için tebligat çıkarılmasına karar verdi.

Ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, duruşmayı 1 Şubat 2022'ye erteledi.