19 Mayıs 2024 Pazar

Özgür Basın Emekçileri: Derya Okatan değil tacizci polis gözaltına alınsın

Polisin cinsel saldırısına uğrayan Merve Demirel ile yaptığı röportaj sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hedef gösterdiği Artı Gerçek muhabiri Derya Okatan'a ilişkin açıklama yapan Özgür Basın Emekçileri, "Suçlu olan, o değildir. Suçlu olan, siyasi iktidarın arkasında durduğu o polistir ve cezalandırılmalıdır" dedi.
Özgür Basın Emekçileri, Ankara'da gözaltına alınırken polisin cinsel saldırısına uğrayan Merve Demirel ile röportaj yapan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hedef gösterdiği Artı Gerçek Ankara Muhabiri Derya Okatan'ın bu sabah saatlerinde evine yapılan baskınd gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
 
Açıklamada, "Basın-yayın kuruluşlarına ve çalışanlarına karşı tutum, bir ülkenin siyasi düzenini anlamak için temel ölçülerden biridir. Basın-yayın kuruluşlarının ve çalışanlarının o toplumda olan biteni haberleştirmesi, sadece o işi yapanların özgürlüğünün değil; aynı zamanda bir bütün olarak toplumun gerçeğe ulaşmasının ve bu gerçekten hareketle siyasi sürece katılımının da araçlarından biri olması nedeniyle demokrasi ve özgürlüğün en yakıcı ölçülerinden biridir" diye belirtildi.
 
Bu toprakların bu konuda dünyanın sicili en kabarık ülkelerinden biri konumunda olduğu vurgulanan açıklamada, "Kapatılan, dağıtımı ve ulaşımı engellenen kurumları, kovuşturmaya uğrayan veya cezaevlerine konulan gazeteci, muhabir ve yazarlarıyla bu ülkenin basın ve yayın kurumları tam bir cendere içindedir" denildi.
 
Gazeteciliği yandaşlık ya da tekellerin ölçülerine uymayan, halkın gerçek habere ulaşma hakkını mesleki etikle buluşturan basın-yayın kurumlarına ve gazetecilere dönük baskıların nedeninin de tam da bu olduğunun altı çizilen açıklamada, "Herhangi bir tekele ya da iktidar odağına bağlı olmadan yayın yapan, yazan, çizen özgür basın geleneği ve gazeteciler geçmişte olduğu gibi bugün de bu nedenle baskı altındadır. Bu gerçeğin en son örneği Ankara'da bir eylem sırasında gözaltına alınan eylemciye dönük polisin tacizini haberleştiren arkadaşımız Artı Gerçek muhabiri Derya Okatan oldu. Bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ağzından, 'Polisi ezmesine müsaade etmeyiz. Polisimize tacizci diyenlerle hesaplaşacağız' sözleriyle tacize sahip çıkan siyasi iktidar, tacizi haberleştiren arkadaşımızı hedef haline getirmiştir" diye vurgulandı. 
 
Özgür Basın Emekçileri açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: "Bu sabah saatlerinde evi basılan arkadaşımız 'sosyal medya paylaşımları' gerekçe gösterilerek gözaltına alınmıştır. Kendi iradesi dışında söz söyleyene ne olduğuna bakmadan 'terörist' yaftası vuran, yasalara biçimsel bir bağlılıktan bile uzak, anti-demokratik yaklaşım, bu somut örnekte de bir kez daha görünür hale gelmiştir.
 
"Yüzlerce kadının erkek egemen şiddetin çeşitli biçimleriyle karşı karşıya olduğu bir toplumda farkındalık yaratma, bu gerçeği değiştirme mücadelesi veren kadınların sesini ve sözünü çoğaltmak, sadece gazetecilik etiği değil; aynı zamanda insani bakımdan da bir sorumluluktur. Özgür basın geleneğinin bir parçası ve aynı zamanda bir kadın gazeteci olan arkadaşımız Derya Okatan, bu sorumluluğuna sahip çıkmıştır. Suçlu olan, o değildir. Suçlu olan, siyasi iktidarın arkasında durduğu o polistir ve cezalandırılmalıdır.
 
"Arkadaşımız Derya Okatan'ın derhal serbest bırakılmasını istiyor, tüm demokratik kamuoyu ve basın camiasını duyarlılığa çağırıyoruz."
 
Özgür Basın Emekçileri, bu akşam saat 20.00'da Derya Okatan'ın serbest bırakılması talebiyle "#DeryaGazetecidir" hashtagiyle eylem yapacağını ve duyarlı kamuyonunun eyleme destek vermesini istedi.