19 Nisan 2024 Cuma

Özerk Yönetim: Türkiye saldırılarına devam ediyor

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Türkiye’nin anlaşmalara rağmen saldırılarına devam ettiğini, ABD ve Rusya başta olmak üzere tarafların devreye girmesini istedi.
 

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, bölgedeki son gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Türk devletinin 9 Ekim’den bu yana içinde yasaklı silahlarında olduğu bir çok ağır silahla bölgeye saldırdığı hatırlatıldı. Saldırılar nedeniyle Serêkaniyê ve Girê Spî’den 300 bine yakın kişinin göç ettiğinin ifade edildiği açıklamada, bölgenin işgalini önlemek amacıyla Rusya’nın garantörlüğünde Suriye rejimi ile sınır güvenliğine ilişkin mutabakata varıldığı hatırlatıldı.

Özerk Yönetim’in ABD’nin aracı olduğu ateşkesi kabul ettiğinin ifade edildiği açıklamada, “Ateşkese rağmen Türk devleti şu ana kadar saldırılarını durdurmuş değil. Türk devleti Serêkaniyê’nin köylerini işgal etmek için saldırmaya devam ediyor. Bu da halklarımıza dönük saldırının devam ettiğini gösteriyor. Ateşkesin garantörü ABD saldırıların durması için harekete geçmelidir” denildi.

Türk devleti ile Rusya arasında varılan mutabakata dikkat çekilen açıklamada, “Özerk Yönetim ve QSD olarak sesimizi tüm kesimlere duyurmak için uğraşıyoruz. Rusya ve ABD’nin saldırıları durdurması gerekmektedir. Halklarımız bu tehlikenin farkına varmalıdır. Halklar, onurlu bir barış sağlanana kadar mücadeleyi elden bırakmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

Uluslararası kamuoyu ve BM’ye çağrıda bulunan Özerk Yönetim, tarafsız bir heyetin Serêkaniyê ve Girê Spî’ye gönderilmesini istedi. Yerlerinden göç etmek zorunda bırakılan halkların yerlerine geri dönmesinin sağlanması için bunun gerekli olduğunu ifade eden Özerk Yönetim, uluslararası yardım kuruluşlarına da göçmenlere karşı görevlerini yerine getirmesi çağrıda bulundu.