2 Mayıs 2024 Perşembe

Özerk Yönetim: Kuzey ve Doğu Suriye'de Suriye halklarının devrimci ruhu korundu

Suriye halklarının adalet ve demokrasi talebinin Suriye devleti ve dış güçler tarafından amacından saptırıldığını belirten Özerk Yönetim, Suriye krizinin kalıcı çözümü ve halk taleplerinin yerine getirilmesi için Özerk Yönetim'in rol ve misyonunu yerine getirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Suriye'de halk ayaklanmasının 9. yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Tunus'ta, insan hakları ihlalleri, inkar, baskıya karşı demokrasi ve adalet talebiyle başlayan halk ayaklanmasının kısa sürede tüm bölgeye yayıldığı hatırlatılan açıklamada, Orta Doğu'nun merkezi olarak görülen Suriye halklarının talebinin tüm bölge halklarının devrimsel çıkışıyla ortaklaştığı belirtildi.

Suriye halklarının inkar ve baskılara karşı ayaklandığı belirtilen açıklamada, "Halk devrimi, barışçıl başladı. Ancak Suriye rejiminin halkın taleplerini karşılıksız bırakması ve müdahaleleri nedeniyle silahlı eyleme dönüştürüldü. Ayrıca zamanla Suriye halklarının devrimci ruhu zayıflatıldı. Kimi tarafların şahsi çıkarları, bölgesel ve uluslararası güçlerin çıkarları sonucu radikal örgütler türetildi. Halk ayaklanmasının devrimci hattı tamamen değiştirildi. Aynı zamanda muhalefetin temsiliyeti de zayıfladı" denildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'de ise zemini 12 Mart Qamişlo serhildanıyla atılan bir halk örgütlülüğü ve devrim mekanizmasının bulunduğunu belirtilen açıklamada, "Bu bölge, Suriye halklarının istediği devrim ruhunu korumada baş aktör oldu. Suriye'de barış ve demokratik bir değişimi talep eden 'üçüncü hattı' esas alan bölge halkı, iktidar savaşından uzak durdu ve demokratik devrimi baltalama girişimlerinin tümüne yanıt verdi" ifadeleri kullanıldı.

Demokratik bir Suriye için canlarını feda edenlerin anıldığı açıklamada, "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak, Suriye krizinin sona ermesi için bir çözüm yolunu bulmayı ahlaki ve ulusal görevimiz olarak görüyoruz. Tüm ülkeye demokrasi ve huzuru getirmeyi görev görüyoruz. Ayrıca Suriye krizinin derinleşerek devam etmesinin sorumluları olarak, Suriye rejimi ve dış güçlerin menfaatlerine bağlı hareket eden sözde muhalifleri görüyoruz. Suriye rejimi değişimi kabul etmiyor ve muhalefet ise başta Türk devleti olmak üzere Suriye halkları için büyük tehlikeler yaratan dış güçlere bağımlı hareket ediyor" değerlendirilmesi yapıldı.

Suriye'deki terör grupları ile Türk devletinin işgalinin Suriye krizini derinleştirdiği gibi halk için büyük tehdit unsurları olduğunun vurgulandığı açıklamada, Suriye ulusal değerlerini esas alan tüm güçlere terör gruplarının yenilgiye uğratılması ve Türk devletinin işgalinin bitirilmesi için sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

Suriye krizinin kalıcı çözümü için iç dinamiklerin diyaloğuna işaret edilen açıklamada, "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Suriye halklarının menfaatleri doğrultusunda hareket etmeye, kalıcı çözüm için tüm taraflar ile ortaklaşmaya ve demokratik bir değişim için rol ve misyonunu yerine getirmeye hazırdır" denildi.