26 Nisan 2024 Cuma

Özel tiyatro emekçileri, Boa Sahnesi önünde mücadele çağrısı yaptı

Özel tiyatro emekçileri, "susuyoruz" eyleminin ardından taleplerini Kadıköy Boa Sahnesi önünde bir kez daha sıraladı. Açıklama yapan tiyatro emekçisi Dostverdi, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Özel tiyatro emekçileri, Kadıköy Boa Sahne'de "susuyoruz" eylemlerinin 15. gününde basın açıklaması düzenledi.

Tiyatro emekçilerinin var olan sorunlarının pandemi ile birlikte daha da derinleşmesi üzerine Moda Sahne önünde eyleme başlayan tiyatro emekçileri, eylemlerini farklı sahneler önünde sürdürüyor.

Boa Sahne önünde bir saat oturma eylemi yapan tiyatro emekçileri basın açıklaması düzenledi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay, BEKSAV Eşbaşkanları Canan Kaplan ve Ahmet Uçar, Oyuncular Sendikası, Tiyatrocular Kooperatifi ile çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde konuşan Oyuncular Sendikası'ndan Sermek Yeşil, tiyatro emekçilerinin sorunlarını bakanlığa aktardıkları gibi çözüm önerilerilerini de sunduklarını ancak henüz bir yanıt alamadıklarını kaydetti.

OYUNCULAR SENDİKASI: DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Kemikleşmiş pek çok sorun olduğuna dikkat çeken Yeşil, "Üzerinde uzlaşılan sigortalanma modelinin ve farklı uygulamaların tutacağına inanmıyoruz. Temel çalışma alanımız gereği tiyatro oyuncuları dansçılar, sahne sanatlarndaki tüm performans sanatçıları, TV-sinema ve seslendirme oyuncularının sorunları önceliğimizdir. Ancak tiyatro işletmelerine dair sorunların da farkındayız. Bunları dile getiren tiyatro işletmelerini temsil eden kurumların haklı taleplerine hep destek verdik, vermeye de devam edeceğiz" dedi.

TALEPLER SIRALANDI
Tiyatro emekçileri adına açıklama yapan Cenk Dostverdi de, şu talepleri sıraladı:
Kamusal tiyatrolar KDV, Gelir Vergisi, stopaj gibi vergilerden muaf tutulmalil mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
Elektrik, doğalgaz, su gibi faturalar 2021 Ocak ayına kadar dondurulmalıdır. Sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmalıdır.
2021 Ocak ayına kadar kamusal tiyatroların salon kiraları devlet tarafından karşılanmalıdır.
Kamusal tiyatrolarda çalışan personellerin maaşları ve SGK primleri 2021 Ocak ayına kadar devlet tarafından ödemeli, prim  borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek, tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır.
Zaman kaybetmeden 'Tiyatro Yasası' çıkarılmalıdır. Kamusal tiyatrolar ticarethane kimliğinden kurtarılıp kamusal hizmet üreten sanat kurumu statüsüne geçirilmelidir.
Kültür Bakanlığı tarafından Özel Tiyatrolara Devlet Desteği olarak tanımlanan yönetmeliğin hüküm ve şartları günün ihtiyaçlarına uygun olarak acilen yeniden düzenlenmelidir.

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
Dostverdi, her bir talebin Özel Tiyatro Emekçilerinin oönce birer vatandaş olarak haklı ve meşru talebi olduğunu kaydetti. Dostverdi, söyle devam etti: "Son olarak öncelikle konservatuvar öğrencilerine, yeni mezun meslektaşlarımıza, meslek örgüt ve topluluklarımıza ve tabi ki seyircilerimize sesleniyoruz: Gelin bu taleplerin acilen karşılanmasına dönük ısrarı hep birlikte büyütelim."