16 Nisan 2024 Salı

Özel Okullar Derneği Başkanı sendikaları ve öğretmenleri suçladı

Koronavirüs vakalarında artış devam ederken, özel okul sahipleri okulların bir an önce açılmasını istiyor. Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, okulların açılmamasından sendikaların muhalefetini sorumlu tutarken, öğretmenleri de 'işe gitmeden maaş alıyorlar' şeklinde suçladı. Eğitim Sen açıklama yaparak, "Bizim önceliğimiz öğrencilerimizin, eğitim emekçilerinin ve halkımızın sağlığıdır. Özel Okullar Derneği adına konuşan bu kişinin önceliği ise elde edeceği kazançtır Derhal özür dilenmelidir" dedi. 

Pandemiye rağmen AVM sahiplerinin baskısıyla erken normalleşme girilmesinin etkileri artarken, özel okul sahipleri, okulların bir an önce açılması için baskı yapmaya başladı.

Bilim kurulu üyesi çok sayıda hekim yeni vakaların arttığı bugünlerde okulların açılmasının ciddi bir risk taşıdığına vurgu yaparken Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, Hürriyet'ten Fulya Soybaş'a yaptığı açıklamada, okulların açılmamasından sendikaları sorumlu tutarken, öğretmenleri 'çalışmadan para alıyorlar' şeklinde suçladı.
 
Okulların açılıp açılmayacağı konusunda konuşan Dal, okullarının TSE ve Bilim Kurulu'nun standartlarına uygun olduğunu ileri sürerek, herhangi bir sıkıntılarının olmadığını belirtti. Okulların açılmaması için tek muhalefetin öğretmen sendikalarından geldiğini ileri süren Dal, sendika ve öğretmenleri suçladı. Dal şöyle konuştu: 

"Dünyanın her yerinde okulların açılması birinci gündemken burada tek muhalefet var, o da öğretmen sendikaları. İşe gitmeden maaşlarını alıyorlar. Sanırım rahata da alıştılar. Peki diğerleri? DSÖ 'okulları açmak esastır' dedi. Bazıları ise hâlâ 'sendika ağzı' ile hareket ediyor. 'Hastalanır mıyız?', 'Korkuyoruz' diyerek sosyal medyada gerçek kimliğini gizleyip, yazıp çizenlerle bu iş olmaz. Ben özel okulcu olarak konuşmuyorum. Mesele bizim okullarımızın meselesi değil. Mesele eğitim. dedi.

'ÖĞRETMENLERDEN HEMEN ÖZÜR DİLEMELİDİR'
Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal'ın açıklamalarına ilk tepki  Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan'dan geldi. Dal'ın açıklamalarının eğitimi meta, okulları ticarethane, öğrencileri müşteri olarak gören anlayışın ifade şekli olduğunu söyleyen Aydoğan, "Mesleğimize yönelik bu dili reddediyoruz" şeklinde tepki gösterdi. Aydoğan'ın paylaşımı şöyle: 

"Eğitimi meta, okulları ticarethane, öğrencileri müşteri olarak gören anlayışın ifade şekli! Mesleğimize yönelik bu dili reddediyoruz. Arkadaşlarımızın, öğrencilerimizin sağlık hakkını savunmaya devam edeceğiz. Özel okullar derneği başkanı öğretmenlerden hemen özür dilemelidir."

EĞİTİM SEN: ONLARIN ÖNCELİĞİ TOPLUMSAL FAYDA DEĞİL KİŞİSEL KAZANÇ
KESK'e bağlı Eğitim Sen, Dal'ın ifadelerinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi, "Öğretmenleri çalışmadan para kazanmak istemekle, sendikaları da suyu bulandırmakla suçlayan bu zihniyetin önceliği çocukların üstün yararı veya toplumsal fayda değil elde edeceği kazançtır. 
Bizim önceliğimiz öğrencilerimizin, eğitim emekçilerinin ve halkımızın sağlığıdır. Özel Okullar Derneği adına konuşan bu kişinin önceliği ise elde edeceği kazançtır" dedi. 

Eğitim Sen açıklamasına şöyle devam etti: 

"En ağır koşullar altında çalışan, ülkenin her köşesinde fedakârca görev yapan öğretmenleri çalışmadan para kazanmak isteyen bir kesim olarak gösteren bu açıklamanın derhal düzeltilmesi gerekmektedir. Hiç kimse öğretmenlere dönük bu şekilde suçlayıcı ifadeler kullanamaz. Milli Eğitim Bakanı başta olmak üzere, tüm MEB bürokrasisini bu haddini aşan açıklamaya karşı ses çıkarmaya davet ediyoruz. Bu açıklamanın sahibi olan zat, tüm öğretmenlerden kamuoyu önünde özür dilemeli ve acilen yaptığı bu açıklamayı geri almalıdır. Eğitim Sen, mesleğimizi ve tüm eğitim ve bilim emekçilerinin haklarını korumaya devam edecek." 

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ
Eğitim Sen bu akşam saat 20.00'de sosyal medyada öğretmenlerden özür dilenmesi ve yapılan açıklamanın geri alınması talepleri ile hashtag eylemi yapacak.