19 Mayıs 2024 Pazar

'Özel hastaneler patronların kar telaşında'

Covid-19 tedavisi gören hastalardan ücret alınmasına ilişkin basın toplantısı düzenleyen İstanbul Tabip Odası, özel hastanelerin patronların kar telaşı içerisine girdi. 

İstanbul Tabip Odası, özel hastanelerde koronavirüs testi yaptıran ve Covid-19 tedavisi gören hastalardan ücret alınmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda salgının tüm ülkeyi sardığı, hastanelerin doluluk oranlarının zirveyi gördüğü, virüsün her geçen daha da yayıldığı koşullarda özel hastane patronlarının kâr peşinde olduğu belirtildi. İstanbul Tabip Odası, "zor durumdaki hastaları çaresizlik içinde yalnız başına bırakan politikalara" tepki gösterdi.

'ÖZEL HASTANE PATRONLARININ KAR TELAŞI İÇERİSİNDE'
Basın metnini okuyan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç, vaka sayısındaki hızlı artışa bağlı olarak Türkiye haritasının kıpkırmızı kestiği, yoğun bakım servislerinde yer bulunamadığını ifade etti. Kılıç, "yoğun bakımda yatması gereken hastaların acillerde ve servislerde yoğun bakım sırası beklediği bu dönemde özel hastane patronlarının kâr telaşı içerisinde girdiğini" vurguladı.

'GÜNLÜK 15 BİN LİRALARA VARAN ÜCRETLER ALINIYOR'
Covid-19 hastalarından hiçbir ücret alınamayacağını belirten Kılıç, "günlük 15 bin liralara varan ücretler alındığını" belirtti. Kılıç, "özel hastane patronlarının insafsız tutumunu sadece kamuoyu vicdanına havale etmenin yetmeyeceğini" söyledi. Başta özel hastane ortaklığı ve derneklerinde yöneticiliği bulunan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca olmak üzere özel hastane patronlarına seslenen Kılıç şunları ifade etti: "Raporda ayrıntılarını belirttiğimiz yasal düzenlemeler hâlâ yürürlükteyken pandemi süresince pandemi olgularından ilave ücret alınamaz. Özellikle pandemi döneminde sağlık, piyasanın vahşi koşullarına teslim edilemez. SGK'nın suiistimalleri önlemek için bu süreçte özel hastaneleri denetlemediği aksine göz yumduğu anlaşılmaktadır. Kurumun yapması gereken, hükümlere uymayıp pandemi sürecinde Kovid-19 hastalarından tanı-tedavi-hastaneye yatış sürecinde informal ücret alan hastaneleri tespit etmek, sağlık hizmeti sözleşmesi satın alım protokolünü iptal etmek ve cezai işlem uygulamaktır."

HAK ARAMA MÜCADELESİNE ÇAĞRI
Özel hastane patronlarının salgını fırsata çeviren uygulamalardan vazgeçmeye çağıran Kılıç, bu konuda ısrar eden hastanelerin kamulaştırılması gerektiğini söyledi. Kılıç, herkesi bu türden uygulamalara karşı tepki vermeye ve haklarını aramaya çağırdı.