3 Mayıs 2024 Cuma

Özak patronundan isim değişikliği hilesi

BİRTEK-SEN öncülüğünde işçilerin 80 gün süren direnişiyle hafızalara kazınan Özak Tekstil Kübrateks'e devir işlemi gerçekleştirildiğini açıkladı. BİRTEK-SEN, "Hak ihlallerinin, işçiler sendika seçme hakkını kullandıkları için yaptığınız işçi kıyımının ve sendika düşmanlığının üstünü bu yolla kapatamazsınız" ifadelerini kullandı.

Urfa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bulunan Özak Tekstil'de, haklarını savunmayan sarı sendika Öz İplik-İş'ten istifa ederek BİRTEK-SEN'e geçen işçiler işten atılan arkadaşlarının geri alınması ve BİRTEK-SEN'in tanınması talepleriyle 80 gün boyunca direnmişti.

Zara, Levi's gibi büyük markalara üretim yaptığı bilinen Özak Tekstil, direniş boyunca markaların ve uluslararası denetim mekanizmalarının yaptığı çağrılara yanıt vermemiş ve işçileri işe geri almamıştı. Gelinen son süreçte markaların Özak Tekstil ile ilişkilerini gözden geçireceklerinin bilgisi verilmişti.

Bugün ise fabrika Kübrateks'e devir işlemi gerçekleştirildiğini açıkladı. Fabrika içine asılan duyuru şu şekilde:

"Yönetim Kurulumuzun 12.02.2024 Tarih ve 2024/2 Sayılı Kararıyla, ÖZAK TEKSTİL KONFEKSİYON SANAYİ VE TİCARET A.Ş.'ye ait işyerinin KÜBRATEKS TEKSTİL DIŞ TİCARET SAN. VE TİC. A.Ş.'ye devrine karar verilmiştir.

İşbu karar gereği; 01.03.2024 tarihi itibariyle 4857 sayılı İş Kanunu madde 6 kapsamında, mevcut göreviniz ve tüm haklarınız ile birlikte KÜBRATEKS TEKSTİL DIŞ TİCARET SAN. VE TİC. A.Ş.'ye geçiş işlemleriniz gerçekleştirilecektir. Devir sebebiyle kıdem, yıllık izin, toplu iş sözleşmesi vb. tüm haklarınızın devam edeceğini bildiririz.

Konu ile ilgili yazılı bilgi talep eden personele muhasebe biriminde imzalı belge verilecektir."

BİRTEK-SEN: İSİM HİLESİ
Konuyla ilgili açıklama yapan BİRTEK-SEN ise şu ifadeleri kullandı: "Kübrateks zaten Özak Holdinge ait bir firma. Şimdi Özak fabrikalarını yine kendine ait olan Kübrateks'e devrediyor. Sahipler aynı sadece isim değiştiriyorlar. Özak Tekstil fabrikaya astığı duyuruda Kübrateks'e devir işlemi gerçekleştirildiğini açıkladı. Özak Tekstil yönetimini uyarıyoruz!

Hak ihlallerinin, işçiler sendika seçme hakkını kullandıkları için yaptığınız işçi kıyımının ve sendika düşmanlığının üstünü bu yolla kapatamazsınız. İmajınızı düzeltmek ve uluslararası markalardan yeniden sipariş almak istiyorsanız, bunun tek yolu var: Atılan işçileri derhal işe geri alın! İşçilerin sendika seçme hakkını tanıyın!"