27 Nisan 2024 Cumartesi

OYKA Kağıt işçileri greve çıktı

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde kurulu bulunan OYKA Kağıt'ta işçiler düşük ücret dayatmasına karşı Selüloz-İş öncülüğünde greve çıktı.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde kurulu bulunan OYKA Kağıt'ta toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine işçilerin üyesi olduğu Selüloz-İş grev kararı aldı.

İşçiler fabrika içinden yaptıkları yürüyüşle greve başladı. İşçilerin grevinin ilk gününe Selüloz-İş yönetimin Genel Merkez yöneticileri ve Kocaeli şube yöneticilerinin yanı sıra siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.

Selüloz-İş Genel Başkanı Aydın Parlakılıç, şirket yönetimiyle Ankara ve İstanbul'da toplamda üç kere görüşmelerine rağmen sonuç alamadıklarını belirtti. OYKA Kağıt işçilerinin maaş düzeyinin OYAK'a bağlı diğer şirketlerdeki maaş düzeyinden düşük olduğunun altını çizen Parlakılıç, işçilerin bu grevinin haklı olduğunu söyledi.

Ardından grev çadırı kuruldu ve işçiler grev halayını çekmeye başladı.

İŞÇİLER İLK 6 AY İÇİN YÜZDE 180 ZAM İSTİYOR
OYAK şirketler grubuna bağlı olan OYKA Kağıt'ta 280 işçi çalışıyor. Ancak yeni toplu sözleşmenin bağıtlanamamasından dolayı işçilerin 200'ünden fazlasının maaşı asgari ücretin altında kaldı. İşçiler ilk altı ay için yüzde 180 zam istiyor. Patron ise ancak yüzde 85 verebileceğini söyledi.

Sendika.Org'a konuşan Selüloz-İş Genel Başkanı Aydın Parlakılıç sosyal hakların henüz görüşülmediğini aktardı ve işçi yetersizliği, kötü yemekler, geçen seneden alamadıkları bazı haklar gibi sorunları olduğunu da ekledi. Selüloz-İş örgütlenme uzmanı Aykut Günel de zam oranının insanlara fazla gelebileceğini ancak işçilerin mevcut maaşlarının asgari ücretin bile altında kaldığına dikkat çekti.