19 Nisan 2024 Cuma

Ovacık'ta şehit düşen İlden ve Çakıl'ın cenazeleri ailelerine verilmiyor

Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri, Dersim'in Ovacık kırsalında şehit düşen Erol İldem ve Fadime Çakıl'ın cenazelerinin ailelerine verilmemesini kınadı.

7 Eylül'de Dersim'de şehit düşen TKP/ML TİKKO gerillaları Erol İldem ve Fadime Çakıl'ın cenazelerinin ailelerine teslim edilmemesine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Partizan Tutsak ve Şehit Aileleri'nin düzenlediği basın toplantısı öncesinde İHD'ye gelen Gözde Soydan, Arzu Özdemir ve Ertan Çita'nın İstiklal Caddesi'nde gözaltına alındığı belirtildi.

Avukat Gül Atay, Erol Volkan İlden'in yaşamını yitirdiğini basından öğrendiklerini, Malatya Adli Tıp Kurumu'na gittiklerini ancak cenazeyi tespit edemedikleri için DNA testi istendiğini söyledi.

'AİLE OĞLUNUN ÖLÜP ÖLMEDİĞİNİ NET BİLMİYOR'
Erol Volkan İlden'in daha önce sistemde parmak izi kaydı olduğu için savcılıktan parmak izi eşleştirmesi yapılmasını istediklerini aktaran Avukat Atay, şöyle devam etti: "Çünkü DNA'nın sonucunu beklemek istemiyorduk. Hem pandemi süreci hem de aile açısından bu bekleyiş ciddi bir psikolojik baskıya dönüşmekte. Yani oğlunuzun ölüp ölmediğini net bilmiyorsunuz. Her gün 'acaba' diye uyanıyorsunuz. Bu nedenle hem pandemi sürecinde cenazelerin bir an önce alınması, hem de bu durumun netleştirilmesi bizim açımızdan önem kazandı. Malatya Adli Tıp Kurumu ile de gerekli görüşmeleri yaptık ama halen eşleştirmelerin İstanbul ATK'ya gönderilmediğini öğrendik.

"Burada orantısız bir güç kullanıldığını düşünüyoruz. Çünkü hemen yakınında iki kişi var ve bu kişiler silahlı olsa bile öncelikle devletin görevinin bu insanları sağ ele geçirmek olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle orantısız bir güç kullanımı olduğunu düşünüyoruz. Soruşturma dosyasına dahil olduğumuzda bu konuyla ilgili net açıklama yapabileceğiz."

'CENAZELERİMİZİ SAHİPSİZ BIRAKMAYA ÇALIŞANLAR YANILIYORLAR'
Partizan adına yapılan konuşmada da faşizmin saldırılarının boyutlarının arttığına dikkat çekildi. Bugün yapılan basın açıklamasına katılmak isteyen 3 Partizan üyesinin gözaltına alındığı hatırlatılarak, "Bizleri gözaltına alarak, süreci uzatarak cenazelerimizi sahipsiz bırakmaya çalışanlar yanılıyorlar. Biz bir şekilde cenazelerimizi her koşulda alacağız ve yoldaşlarımızın mücadele ruhuna, iradelerine yakışır bir şekilde uğurlayacağız" denildi.

'BİZİM ÇOCUKLARIMIZ ÇIKARSIZ CANINI ORTAYA KOYUYOR'
Partizan Şehit, Tutsak Aileleri adına konuşan Gül San, saldırılara rağmen susmayacaklarını dile getirdi. "Çocuklarımızın ölümünden bile korkuyor bu sistem" diyen San, şehit düşen çocuklarının teslim edilmemesinin bu yüzden olduğunu söyledi. San, "Yılmayacağız, mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Mücadele edenleri selamlayan San, "Bizim çocuklarımız hırsız, tecavüzcü olsaydı yani sistemin istediği gibi gençler olsaydı altına uçak bile çekerlerdi. Bizim çocuklarımız ezilenden, yoksuldan, köylüden, emekçiden yana, çıkarsız canını ortaya koyuyorlar. Devrim şehitleri ölümsüzdür, yaşasın halk savaşı" ifadelerini kullandı.