4 Mayıs 2024 Cumartesi

ÖTSP: Hapishanelerin normali daha fazla tecrit

ÖTSP, hapishanelerdeki hak ihlallerini açıkladı. Hapishanelerde normale dönüşün tutsaklar için daha çok tecrit olduğunu vurgulayan ÖTSP, mektup ve yayınların verilmediğini, sağlık hakkının engellendiğini kaydetti, dayanışma çağrısı yaptı.

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP), salgın nedeniyle hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Hapishanelerde normalleşme söylentileri olsa da, sözde normalleşmenin ilk 10 gününde yaşanan uygulamalar OHAL dönemlerini aratmıyor" denildi.

HAK İHLALLERİNİN ANLATILDIĞI MEKTUPLARA EL KONULUYOR
Tutsakların başta sağlık hakkı olmak üzere en temel haklarına ulaşmak için normalden çok daha fazla mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çeken ÖTSP, şu bilgileri paylaştı: "Pandeminin kabul edildiği günden bu yana aileleri ile görüş yapmayan tutsaklara ziyaret hakkı olarak ayda bir kez yarım saat kapalı ziyaret hakkı verildi. Tutsaklara gönderilen mektuplar ve koliler kabul edilmiyor. Bahar ayında başlayan yasaklar  Yaz ayının ilk günlerinde de devam ediyor ancak ailelerin tutsaklara gönderdiği yazlık kıyafetler tutsaklara verilmiyor. Tutsakların yaşadıkları hak ihlallerini anlattığı mektuplara ise hapishane idareleri tarafından hiç bir açıklama yapılmadan el konuluyor."

Kırşehir Hapishanesi'nde tutsakların işkence uygulamalarına karşı açlık grevi yaptığını hatırlatan ÖTSP, Tekirdağ Hapishanesi'nde gazete ve dergilerin bazı kısımlarının "sakıncalı" olduğu iddiasıyla yırtıldığını, mektupların ise karalanarak verildiğini bildirdi. 

BAKIRKÖY HAPİSHANESİ'NDE HAK İHLALLERİ
ÖTSP, Bakırköy Kadın Hapishanesi'nde aileleri ile telefon görüşmesi yapan tutsakların hak ihlallerine ilişkin bilgileri paylaştı:

"-Revire çıkmak isteyen tutsaklar ancak uzun uğraşlar sonucu çıkarılıyor. Ayağında enfeksiyon oluşan tutsak Hiyem Yolcu uzun süre revire çıkarılmadığı için enfeksiyon bütün bacağına yayıldı.

-Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan böcekler tutsakların hayatını olumsuz etkiliyor. Böcek ilaçlaması yapılması için hapishane idaresine başvuran tutsakların talepleri karşılanmıyor. 

-Hapishanede maske ve eldiven sadece telefona çıkarken veriliyor.

-Gizli kalması gereken avukat müvekkil görüşmeleri kapalı görüş kabinlerinde idare tarafından dinlenen telefonlarla yapmak zorunda bırakılıyor. Avukat müvekkil mahremiyeti ihlal ediliyor.

-Yaşadıkları bu hak ihlallerini basına duyurmak isteyen tutsakların mektuplarına ise el konuluyor. Komünist tutsak Birgül Mızrak yaşadıkları hak ihlallerini yazdığı mektubu basın kuruluşlarına göndermek istemiş ancak mektubu sakıncalı görülerek engellenmiştir. Bu el koyma işlemini yaparken de tutanak tutma gereği duyulmamıştır. Birgül Mızrak mektubunun engellendiğini mektup için ödediği ücretin kendisine iade edilmesiyle öğrendi."

'TUTSAKLARIN DIŞARDAKİ SESİ OLALIM'
Bakırköy Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlallerinin Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerinin özeti olduğunu vurgulayan ÖTSP, "Hapishanelerin normale dönmesinin karşılığı tutsaklara daha fazla tecrit, daha fazla hak ihlali olarak döndü. Sesleri normal zamanlardan daha çok kısılmaya çalışılan tutsakların dışardaki sesi olalım, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dur diyelim" çağrısı yaptı.