9 Mayıs 2024 Perşembe

ÖTSP: Hapishanelerde OHAL işkencesine son

ÖTSP ve tutsak aileleri İHD İstanbul Şubesi'nde düzenledikleri basın toplantısında, Silivri 2 No'lu Hapishanesi'nde tutsaklara yapılan işkenceye son verilmesini istedi.
Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP) ve tutsak aileleri, İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.
 
Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Adalet Bakanlığı tarafından hapishanelere gönderilen bir genelgeye dayanarak askeri disiplin dayatması yapıldığını belirtti. Bu uygulamaların aslı astarı olmayan gerekçelere dayandırıldığını belirten Yoleri, "OHAL ile birlikte daha çok uygulamaya konulan bu uygulamalar tutsaklar için açık görüşleri bir işkenceye dönüştürmüş durumda" dedi. İnsan hakları savunucuları olarak bu uygulamaları kabul etmediklerini belirten Yoleri, "Bu dönemde tutsaklarla daha çok dayanışma içinde olmalı ve onların seslerini duyurmalıyız" dedi.
 
ÖTSP adına basın metnini okuyan Emrah Topaloğlu,  hapishanelerin OHAL'in ilanından sonra adeta birer işkence merkezine dönüştüğünü belirtti. Topaloğlu, "Tek tip elbise dayatması, askeri düzende sayım vermeye zorlama revire ve görüşe giderken duvar kenarında tek sıra yürütme dayatması, kitap yasakları. Kıyafet sınırlaması, hastane ve mahkemelere götürülürken biri tutsağın eline diğeri tutsak ile askerin koluna takılmak üzere çift kelepçe takılması yaşanan hak ihlallerinden yalnızca bir kaç tanesidir" dedi.  
 
"Bu uygulamalar tamamen keyfi uygulamalardır" diyen Topaloğlu, amacın hapishanelerdeki tutsakları sindirmek olduğunu belirtti. Keyfi uygulamalara karşı çıkan tutsakların disiplin cezalarıyla tehdit edildiğini kaydederek çoğu zamanda fiziki olarak saldırıya maruz kaldıklarını ifade etti.
 
SİLİVRİ'DE TUTSAKLAR 12 NİSAN'DA SALDIRIYA UĞRADI
 
Topaloğlu bu saldırıların bir örneğinin 12 Nisan'da Silivri 2 No'lu Hapishanesi'nde yaşandığını söyledi. Saldırı sonrasında tutsaklarla görüşen avukat raporunu okuyan Topaloğlu  şunları söyledi: 
 
"Tutsakların 12.04.2018 tarihinde kapalı görüşten dönerken gardiyanlar tarafından duvar dibinden ve tek sıra halinde yürünülmesi söylenmiş. Gardiyanların önce sözlü saldırısı olmuş. Ardından en önde yürüyen Mustafa Tezel'e fiziki saldırıda bulunulmuş. Gardiyanlar Mustafa Tezel'i boynundan tutup yere yatırmışlar. Bunun üzerine diğer tutsaklar Adar Temel, Özenç Özyürek ve Maksut Toprak müdahale etmiş ve slogan atmış. Slogan atılmasından sonra diğer tutsaklara da saldırı olmuş. Kollarını büküp yere yatırmışlar. Özenç Özyürek'in boğazını sıkmışlar, AdarTemel'in bacağına tekme atmışlar. Koridorun ışıklarını kapatıp bir süre öyle bekletmişler. Sonrasında başgardiyan müdahale edip saldırıyı durdurmuş. Arama yapılıp hücreye götürülmüşler. Mustafa Tezel gardiyanlar tarafından başka bir koridora götürülüp darp edilmiş."
 
Tutsaklardan  Özenç Özyürek'in babası Atilla Özyürek tutsak aileleri adına konuştu. Özyürek, "Çocuklarımız hep iyilerin ve ezilenlerin yanında olmuşlardır. Bunun için tutuklandılar ve işkenceye maruz kaldılar. Bizler çocuklarımızla gurur duyuyoruz" dedi.
 
"Bu yaşanan saldırıda gösteriyor ki hapishanelerde kalan tutsakların can güvenliği yok" diyen aileler, "Burdan sorumlulara sesleniyoruz. Silivri 2 No'lu L Tipi Hapishanesi'nde kalan tutsakların başına gelecek herşeyin sorumlusu hapishane yönetimidir" diye konuştu.