4 Mayıs 2024 Cumartesi

Otlu: Mahkemenizden bir talebim yoktur

ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu, hukuksuzca tutuklu olduğunu belirterek "Bu saatten sonra mahkemenizden bir talebim yoktur" dedi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanı Çiçek Otlu, ESP'liler Ali Haydar Keleş, Bedran Çoğaltay'ın tutuklu yargılandığı dava Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmaya HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDK Yürütme Kurulu Üyesi Çiğdem Kılıçgün Uçar, SKM Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran, SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı ve ÖGK Merkezi Koordinasyon üyeleri İlknur Çetin, Tanya Kara, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, ESP İl Başkanı Pınar Türk izledi.
 
Çiçek Otlu ve Ali Haydar Keleş mahkemeye getirilmezken duruşmaya SEGBİS ile katıldı.
 
Savcı tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
 
Savcının mütalaası üzerine savunma yapan Ali Haydar Keleş, suçlandığı herhangi bir tanık ifadesinin olmadığını, ESP faaliyetlerinden dolayı yargılandığını söyledi. İddianamedeki suçlamaların ve delillerin dosyaya konulan bilgilerin belirsiz olduğunu ifade ederek, mahkemenin dosyada ismi geçen gizli tanığı da dinlemekten vazgeçtiğini hatırlattı. Bu memleketi ve ezilenlerini sevdiğini söyleyen Keleş, yurt dışına kaçmayı düşünmediğini ifade etti.
 
Katıldığı eylem ve etkinliklerin demokratik olduğunu kaydeden Keleş, bu eylem ve etkinliklere katılma hakkının mücadele ederek kazandığını belirtti. AKP'ye muhalif olan ESP'nin faaliyetlerinin kriminalize edildiğini vurgulayan Keleş, AKP'nin hukuku siyasallaştırdığını belirtti.
 
Avukat Keleş Öztürk ise SEGBİS'den vazgeçilerek müvekkili Ali Haydar Keleş'in duruşmaya getirilmesini isteyerek SEGBİS ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini söyledi. Tutukluluğun infaza dönüştüğünü belirten Avukat Keleş, müvekkilinin tahliye edilmesini talep etti. 
 
Ardından ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu savunma yaptı. Otlu, "Hakkımda dinlenilecek bir tanık bile yokken hala tutukluyum" dedi. Tutuklululuğuna hukuki bir gerekçe olmadığını ve sadece ESP Genel Başkanı olduğu için tutuklu olduğunu söyleyen Otlu, "Bu saatten sonra mahkemenizden bir talebim yoktur" dedi.
 
Otlu'nun Avukatı Gülhan Kaya da dosyada tutukluluğa gerekçe olarak tanıkların dinlenmesinin gerekçe gösterildiğini hatırlattı. Ancak mahkeme heyetinin hiçbir tanığı dinlemeyi talep etmediğini söyledi. Dosyada tek bir delil olmadığını ifade eden Kaya, bir önceki duruşmada dinlenen gizli tanığın Otlu ile ilgili bir beyanı olmadığını kaydetti. Kaya, bu gizli tanığın beyanında Çiçek Otlu'yu ESP İl Başkanı olduğu dönemden tanıdığı dışında bir beyanı olmamasına rağmen mahkeme heyetinin hala tanık dinlemeye çalışmasının hukuksuzluk olduğunu belirtti.
 
Bedran Çoğaltay ise katıldığı iddia edilen eylemlere katıldığını ve hepsinin demokratik eylemler olduğunu ifade etti.
 
Çoğaltay'ın Avukatı Sezin Uçar ise yargının her türlü demokratik hakkı yargılama konusu yapıldığını değindi. Müvekkilinin Berkin Elvan'ın cenaze törenine katılmakla suçlandığını hatırlatan Uçar, milyonlarca insan Berkin Elvan'ın cenazesine katıldığını ve bunun suç olmadığını söyledi. Savcının tutukluluk devamı isteğinin zemini olmadığını söyledi.
 
Mahkeme heyeti karar için duruşmaya ara verdi. Duruşma salonunun önünde bekleyenleri sivil polisler kamera ile çekerek taciz etti.
 
Mahkeme heyeti Çiçek Otlu, Ali Haydar Keleş ve Bedran Çoğaltay'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 14 Mart 2019 tarihine erteledi.