4 Mayıs 2024 Cumartesi

Otizmli çocuklar eğitimde ciddi zorluklar yaşıyor

Eğitim her çocuğun hakkı olduğu ve ayrımcısız, tüm koşullar sağlanarak bu hakkı kullanması gerektiğini kaydeden Türkiye Otizm Meclisi Yürütme Kurulu, çocukların en çok yaşadığı sorunları sıraladı ve çözülmesini istedi. 

Türkiye Otizm  Meclisi Yürütme Kurulu, yüz yüze eğitime ilişkin açıklama yaptı. Eğitimin her çocuğun hakkı olduğu kaydedilen açıklamada, çocukların eğitim hakkına ayrımcılığa uğramadan, gerekli tüm koşullar eksiksiz sağlanarak ulaşması gerektiği belirtildi. 

Çocukların temel sorunları şu maddelerde sıralandı:
Okul kabulünde sorunlar ve ayrımcılık
 Rehabilitasyon merkezleri üzerinden verilen eğitim saatlerinin yetersizliği
Kaynaştırma Hakkının ihlali ve RAM yönlendirme sorunları
Özel eğitim mezunları dururken sınıflarımıza kısa bir kurs almış eğitimcilerden atama yapılması
Özel eğitim için materyallerin gerek nitelik gerek nicelik olarak eksikliği
Rehberlik Araştırma Merkezlerinin tüm bu sorunlara çözüm geliştirememesi
Servis konularının sürekli sorun olmaya devam etmesi
Bütün yaz yapılmayan tadilatların tam okullar açılırken başlaması gibi ve daha pek çok konularımız 2011 yılında ilk adımları atılan, 2016 yılında resmi gazetede yayınlanan Otizm Eylem Planında ve geçtiğimiz yıl TBMM'nin ilgili komisyonunun raporunda açıkça test edilmesine rağmen henüz çözüme kavuşmamıştır. 

Türkiye'de otizmli çocukların okullara kabul sorunları ve ayrımcılıklar, kaynaştırma eğitimine yönlendirmelerde ciddi zorluklar, okul ve sınıf içindeki ihtiyaçları açısından büyük eksiklikler ve giderek azalan örgün eğitimdeki öğrenci sayılarından da görüleceği üzere büyük bir eğitim sorun ile baş başa olduğu kaydedilen açıklamada, "Bizler bu anlamda bize düşecek her türlü görevi yapmaya hazırız. Ülkemizde otizmli çocuklar adına yaşanan hak ihlallerinin son bulmasını talep ediyoruz."