27 Nisan 2024 Cumartesi

Osman Kavala bir kez daha tutuklandı

Gezi eylemleri soruşturmasında hakkında tahliye ve beraat kararı verilen ve tahliye edilmeden 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında yeni bir soruşturma açıldı. Kavala "casusluk" iddiasıyla da tutuklandı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ahmet Şık, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kavala'ya TCK 328. madde uyarınca "casusluk" iddiası yöneltildiği ve yeni bir soruşturma açıldığı bilgisini paylaştı. Şık, Kavala'nın tutuklama talebiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edildiğini ve SEGBİS aracılığıyla ifade verdiğini yazdı.

Şık paylaşımında, "Hukuksuz ve hatta kanunsuz biçimde hapiste tutulan Osman Kavala, bu kez de TCK 328. Madde uyarınca 'casusluk' suçlaması yöneltilerek açılan yeni bir soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle İstanbul 10. SCH’ye sevk edildi. Kavala SEGBİS aracılığıyla ifade veriyor" ifadelerine yer verdi.

KAVALA: DEVLET SIRRINA ERİŞMEM SÖZ KONUSU DEĞİLDİR
Kavala, SEGBİS ile verdiği ifadesinde "HTS kayıtlarında benim Henri Barkey ile herhangi bir telefon görüşmesi yapmamış olduğum ortaya çıktı. Benim çalışma ofisim otellerin olduğu çevrededir. Aynı baz istasyonunun kullanılması oldukça doğaldır. Benim casusluk faaliyetini yapabilmek için gerekli olan herhangi bir bilgiye sahip olmam, bilgiye erişmem mümkün değildir. Ben sivil toplumda çalışıyorum. Benim temasta olduğum insanlarda sivil toplum örgütüdür. Benim devletle ilgili insanlara temasım söz konusu değildir. Henri Barkey ile konferansta tanıştık. Bunun dışında bir tanışıklığımız yoktur. Benim darbe girişimine ne bir katkım ne de bir devlet sırrına erişmem söz konusudur" dedi.

CASUSLUK İDDİASIYLA DA TUTUKLANDI
Hakimlik, Kavala'nın ifadesinin tamamlanmasının ardından Henri Barkey ile süreklilik arz eder şeklinde ortak baz kayıtları, 18 Temmuz 2016 tarihinde birlikte bir lokantada görülmeleri, Kavala'nın Henri Barkey ile Türkiye ve Orta Doğu meselelerinin görüşüldüğü konferanslarda görüştüklerine dair beyanları değerlendirildiğinde atılı suçun vasıf ve mahiyeti nedeniyle "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" iddiasından da tutuklanmasına karar verdi.