25 Nisan 2024 Perşembe

'Orman yangınları ile beraber halkın yaşamı riske atılıyor'

HDP, DTK ve DBP iki gün önce Kulp ve Lice ilçelerinde yaptığı incelemelere ilişkin yaptığı ortak açıklamada, Kürdistan'da operasyonlarla beraber yangınların ciddi oranda arttığını ve halkın yaşamının riske atıldığına dikkat çekildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), iki gün önce Diyarbakır'ın Kulp ve Lice ilçesinde yaptığı incelemeleri, HDP Diyarbakır il binası önünde yaptığı basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu.
 
Basın açıklamasına HDP Diyarbakır Milltvekilleri Saliha aydeniz, Musa Farisoğulları, Mekiye Güzel katıldı. DBP Diyarbakır il Eşbaşkanı Naşide Toprak yaptığı konuşmada, orman yangınlarının her yıl sürekli hale geldiğini ve bunun bilinçli bir şekilde yapıldığını kaydetti.
 
Ardından söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Kulp ve Lice'de yaptıkları incelemeleri aktardı. Farisoğulları, Kürdistan'ın birçok kentinde ve ilçesinde operasyonlarla beraber orman yangınlarının da baş gösterdiğine dikkat çekti. Farisoğulları, "Dersim'den Amed'e kadar bombalamalar sonucu ciddi yangınlar çıkıyor. 'OHAL kaldırıldı' denildi, fakat sadece ismen kaldırıldı. OHAL kaldırıldığı denildiği günden itibaren Kürt coğrafyasında yangınlar başladı. Evlerin insanların olduğu alana kadar yangın sıçrıyor. Kulp ve Lice'ye gittik, incelemelerde bulunduk. İncelemelerde bombalamanın yapıldığı alanlara sokağa çıkma yasağı olmasından dolayı köylüler de müdahale edememiş. Kulp'ta Asgar ve Dorşin bölgesinde çıkan yangının kendi kendine söndüğü belirtildi. Köylüler kazan bombasının atıldığını belirtti. Dönerken Lice'nin Kerwas ve Helhel köyünde yaşayan halk sabah 04.00 civarında ciddi bombalamanın olduğunu belirtti. Ardından yangının geniş alana yayıldığını gördük. Köylüler çıkan yangına hemen müdahale edemedi, gidişimizle beraber halkımızla ilkel yöntemlerle söndürmeye çalıştık. Tabi tehlike hala bitmiş değil" diye konuştu.
 
Yıllarca denenmiş uygulamaların artık bir işe yaramadığını, devletin bu politikalardan vazgeçmesi gerektiğine vurgulayan Farisoğulları, "Çabamız bu coğrafyada Türkiye genelinde bir çözüm geliştirilmesidir. Hükümet yetkililerinin Kürt düşmanlığı üzerindeki yaklaşımında insanların hayatına kast edecek uygulamalar var. Hükümet yetkililerine çağrıda bulunuyoruz. Bu halka bu denli vahşi yaklaşım kabul edilemez. Bundan sonra girişimlerimiz de devam edecek. Halkımızı yalnız bırakmayacağız" diye belirtti.