19 Mayıs 2024 Pazar

'Orman yangınları dönemi geliyor, THK yöneticileri hazır mı?'

THK Merkez Denetleme Kurulu, 12 Nisan'da gerçekleşen ihaleye ilişkin açıklama yaptı. THK'nın Laleli Otel'in geliriyle ekonomik sorunlarını çözebilecekken salgın günlerinde ihalenin ısrarla gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada, önümüzdeki dönemin orman yangınları dönemi olduğu vurgulandı. 

Türk Hava Kurumu'nun (THK) elinde bulunan 11 adet M-18 Dromader yangın söndürme uçağı ve 7 gayrimenkulün satış ihalesi, 3 firmanın teklif vermesiyle 12 Nisan'da gerçekleşti. İhalenin yapılacağının duyurulmasıyla başta ekoloji örgütleri olmak üzere kamuoyunun tepkisiyle karşılandı.

2019 yılında İzmir'in Karabağlar ilçesinde günlerce süren ve THK'nın müdahelede "bulunamadığı" yangın hafızalarda yerini tutarken, orman yangınları ihaleyi alan şirketlerin inisiyatifine terkedilmiş olacak. 1985 yılından bu yana orman yangınlarına müdahale ile vazifeli olan THK, adım adım içi boşaltılarak devredışı bırakıldı. Orman ve Tarım Bakanlığı'nın her yıl aldığı yangın söndürme ihalesi iki yıl üstüste alması engellendi.

Yeni atanan kayyum yönetimi, uçak bakımı yerine gereksiz harcamalar yaptığı için THK tamamen el çekmek zorunda kaldı. Bu tartışmaların gölgesinde gerçekleşen ihaleye ilişkin 13 Nisan'da açıklama yapan kayyum yönetimi, satışa çıkarılan Dromaderlerin yangın söndürme ve zirai ilaçlama uçağı olarak kullanıldığını, ancak mevzuat değişiklikleri, performans değerlendiremelerinin ardından uçakların 2012-2014 yıllarından sonra kullanım dışına çıkarıldığını kaydetti. Açıklamada, asılsız haberlerle kamuoyunun yanlış yönlendirildiği iddia edildi. 

'BU SENARYOLAR DEFALARCA YAŞANMIŞ VE TÜKETİLMİŞTİR'
Türk Hava Kurumu (THK) Merkez Denetleme Kurulu ise, usulsüzlükler nedeniyel tutuklanan genel başkan tarafından piyasa şartlarının çok altında ve yetkisiz olarak tesis edilen işlemlerle, 3. kişilere oturduğu yerden THK'ya ödenen kiradan daha fazla gelir getiren işlemler tesis eden Laleli Otel'in, THK'nın tüm ekonomik sorunlarına çözüm getirebilecekken, sürecin THK aleyhine devam ettiğini kaydetti. 

Açıklamada, "Bu ihalenin sürdürülmesi halinde 3.Kişiler hukuk önünde ihaleyi kazanan ve alan kişiler olarak korunacak, yapan kişiler aleyhinde açılan davalar yıllarca sürecek ve hiçbir sonuç elde edilemeyecektir. Bu senaryolar defalarca yaşanmış ve tüketilmiştir" denildi. 

Her yıl yapılan ground sigortasının CL-215'ler için de tüm uçaklar için de yapıldığı belirtiler açıklamada, "Mademki THK iyi yönetilmediği için yasada karşılığı olmadığı usulle yönetici kayyumu atandınız bunları kullanılır hale getirdiniz, ülkeye yararlı konuma aldınız, orman yangını mevsimi geliyor, ülke ormanları yangınlarda heba edilmesin demek yerine neden sigorta giderini gerekçe yapıyorsunuz?" ifadeleri yer aldı. 

Kayyum yönetimini THK'ya zarar verecek davranışlardan uzak durmaya ve ihaleleri durdurmaya çağıran THK Merkez Denetleme Kurulu, şu soruların da yanıtlanmasını istedi:

"CL-215 Pilotlarını neden serbest bıraktınız? Bu uçakların bakımını yaptınız mı? Nisan ayında tüm bu hazırlıkların bitmiş olması gerekmez mi? 

Haziran-Ekim ayları ülkemizde orman yangınları dönemidir. Önceki THK yöneticileri madem bu işleri doğru yapamadığı için görevlendirildiniz tüm bu hazırlıklar doğru yönetenler olarak hazır mı?

Yoksa yine yangınları yaşayacak, yine uçaklarla ilgili gerçek dışı beyanatlar da mı bulanacaksınız mı? 

THK’na yürekten inanan insanların bağışladığı taşınmazları yine bu sağlıksız dönemde neden satışa çıkardınız? 

Bu şartlar altında hiçbir aciliyeti bulunmayan konularda kararlar alarak kurumun mülklerini neden satışa çıkardınız?"