25 Nisan 2024 Perşembe

Ordu'da yaşananlar bilim dışılığın sonucu

Ordu'da meydana gelen sel felaketinin nedenlerini değerlendiren şehir plancıları, yaşananları 'politikacıların, yetkili teknik kişilerin ve siyasilerin kararlarıyla gerçekleştirilmiş plan dışı, alelacele müdahalelerin ve bilimsel gerekliliklerin yerine getirilmemesinin sonucu' olarak niteledi.
TMMOB Şehir Plancıları Odası, Ordu'da meydana gelen sel felaketine ilişkin bir açıklaması yayınladı. 8 Ağustos'ta yaşanan sel felaketinden, Fatsa, Ünye, Çaybaşı, Perşembe ve İkizce'de 500 bin kişi etkilenmiş ve bir kişi yaşamını yitirmişti.
 
Şehir Plancıları Odası'nın konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Yıllardır bilim çevrelerince yapılan tüm uyarılara rağmen, çevresel etki değerlendirmesi olmadan sürdürülen madencilik faaliyetleri; dere yataklarına inşa edilen kaçak yapılar; enerji üretimimizin ancak yüzde 2'sini oluşturan ve yerelin tüm karşı çıkışlarına rağmen uygulamaya konulan HES projeleri ve derelerin doğal akışını bozucu içerikteki diğer altyapı çalışmaları hızla devam ettirilmektedir. Karadeniz Sahil Yolu, dolgularla kıyı şeridindeki kentleri denizden koparmış ve çoğu yerde derelerin doğal akışıyla denize ulaşımını engellemiştir. Bunun sonucunda, Karadeniz coğrafyası 'bilimden, planlama ilke ve esaslarından uzak, kamu yararına aykırı' projelere maruz kalmış; bu süreç sürekli yaşadığımız ciddi kayıpların ortaya çıkmasına yol açmış, gelecekte yaşanmasını da olası hale getirmiştir" diye belirtildi.
 
Kısa sürede maksimum rant uğruna, doğaya ve ekosisteme yönelik yıkıcı ve telafisi mümkün olmayan müdahalelerin arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Şehirlerin betonlaşması, toprağın ve suyun buluşmasının plansız veya şehircilik ilke esaslarına aykırı yapılaşmayla kısıtlanması, doğa olaylarının felakete dönüşmesine neden olmaktadır" denildi.
 
Açıklamanın devamında, "Bilim göz ardı edildiği ve aşırı yağış olayları döngüsel doğal durumlar hesaba katılmadan projeler kısa sürelerde özensiz biçimde uygulandığı sürece, benzer doğal olayların afete dönüşmesinin kaçınılmaz olduğu acı bir gerçektir. Üstelik konunun yetkililerinin yaptığı 'altyapılar hiçbir zaman bu yağışlara göre hesap edilemez' şeklindeki talihsiz, bilimsellikten uzak açıklamaları da en az bu gerçek kadar acıdır. Ordu'da yaşanan felaketin sonuçları kader değildir; politikacıların, yetkili teknik kişilerin ve siyasilerin kararlarıyla gerçekleştirilmiş plan dışı/alelacele müdahalelerin ve bilimsel gerekliliklerin yerine getirilmemesinin sonucudur" ifadeleri yer aldı.