2 Mayıs 2024 Perşembe

Ordu'da halk taş ocağına karşı direniş başladı

Ordu'nun Kabataş ilçesinde yeniden açılması gündemde olan taş ocağına tepki gösteren halk, sokağa çıkma yasağına rağmen bölgeye giderek direnişe başladı.

Ordu'nun Kabataş ilçesinde halk bölgeye yapılmak istenen taş ocağına tepki gösterdi. Alankent mahallesinde bulunan ve en son 8 yıl önce çalışma yapılan taş ocağı yeniden açılmak isteniyor. Haberin duyulması üzerine halk, sokağa çıkma yasağına rağmen bölgeye giderek, "Daha önce belediye tarafından işletilen taş ocağının bu kadar zararlı olacağını düşünemedik" diyerek aynı sıkıntıları yaşamak istemediklerini belirtti.

'BAŞIMIZA TAŞ YAĞIYORDU'
Alankent Muhtarı Veli Altuntaş, mahalleliler olarak taş ocağına karşı olduklarını vurgulayarak, "Sokağa çıkma yasağı gelene kadar mahalle halkı her gün taş ocağı alanına gelerek tepki gösteriyordu. Yediden yetmişe hiçbirimiz istemiyoruz. Patlama olduğunda başımıza taş yağıyor. Artık istemiyoruz. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Gazetelerde, televizyonlarda haber oldu halkın tepkisi. Yetkililerden beklentimiz, mağduriyetimizi görmeleri ve taş ocağını iptal etmeleri" dedi.

Mahallede yaşayan Mustafa Yabul ise "Taş ocağı mahallenin üzerinde yer alıyor. Patlama yapıldığında taşlar mahalleye geliyor. Hem evler zarar görüyor hem de can güvenliğimiz tehdit altında oluyor. Artık korku içinde yaşamak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Taş ocağı yapılmak istenen bölgede çocukluğunun geçtiğini söyleyen Musa Akçil de ormanın ortasında, fındık bahçelerinin içinde taş ocağı istemediklerini aktardı. Tozdan dolayı fındıkların, meyvelerin zarar gördüğünü dile getiren Akçil, patlamalardan da korktuklarını belirtti.

SU KAYNAKLARI YOK OLACAK
Taş ocağının bulunduğu bölgede mahallenin su deposunun da bulunduğuna dikkat çeken Hasan Yüksel de "Patlama nedeniyle depo da zarar görecek, su kaynağın da kaybolacak. Susuz kalacağız. Hatta patlama nedeniyle sularımız kirlenebilir. Yaşamımız için en önemli kaynak olan sudur. Suyumuzun korunması için de bu taş ocağı olmamalı" diye konuştu.

Sık sık bölgeye çıkarak tepki gösterdiklerini ifade eden Hacı Yabul ise şunları söyledi: "Alankentliler olarak birlik içindeyiz. Hiçbirimiz onay vermiyor. Yetkililer sesimizi duysun, taş ocağı iznini iptal etsin. Taş ocağı ruhsat alanı içinde özel araziler bulunuyor. Hiçbirimiz arazilerimizi satmayacağız. Taş ocağı istemiyoruz. Geleceğimizi yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Hakkımızı korumak için her yolu deneyeceğiz."

'HALKIN TALEPLERİ ÖNEMLİ'
Konuya dair açıklama yapan Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da, toprağına, suyuna, ormanına, tarım arazisine, sahip çıkan halkın talebinin önemli olduğunu vurguladı. Yurttaşların yaşadığı zararın farkında olduğunu dile getiren Özbucak, "Kimi para kazanmak için yaşam alanlarını yok ederken halk ise, geleceklerini tehdit eden taş ocağına karşı mücadele veriyor. Durum bu kadar net. Halk istemiyor, taş ocağı iptal edilmeli, alan düzeltilerek kullanılabilir duruma getirilmelidir" dedi.