3 Mayıs 2024 Cuma

Oppo işçileri patron dostu Türk Metal yöneticisine tepki gösterdi

Oppo'da işten atılan yaklaşık 600 üyeye sendika sahip çıkmıyor. İşçilerin üye olduğu Türk Metal Sendikası yöneticileri, işe geri alınma talebiyle direniş başlatmak isteyen işçileri, başka fabrikalarda iş ayarlayacaklarını söyleyerek, direnişten vazgeçirmeye çalıştı.

Patronlarla işbirliği konusunda sınır tanımayan Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası, Oppo işçilerinin mücadele etmesini engellemeye çalışıyor.

Oppo'da çalışan yaklaşık 600 işçi işten atıldı. Fabrika önünde dün eylem yapan işçiler bugün yanlarına gelen Türk Metal Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Serkan Gül'e tepki gösterdi.

SENDİKACI DEĞİL İŞÇİ SİMSARI
İşçilerin bir kısmına başka fabrikalarda iş ayarladığını söyleyerek, diğer işçileri de iş ayarlamak için sendika binasına çağıran Gül, işçileri mücadele etmekten vazgeçirmeye çalıştı.

İşe ihtiyacı olan işçileri Arçelik fabrikasına yönlendirerek işe aldırdığını söyleyen ve bununla övünen sarı sendika Türk Metal yöneticisi Serkan Gül, "Acil işe ihtiyacı olanlar var. Toplu halde şubeye gelin görüşelim. Bizim üç şubemiz var. Üç şubede nerede ihtiyaç varsa yönlendirelim" sözleriyle, işçilerin haklarını aramak yerine, işçi simsarlığı yaptı.

'HAKKIMIZI İSTİYORUZ'
Herkesin işe ihtiyacı olduğunu söyleyerek "Bizi neden işten çıkardılar. Hakkımızı istiyoruz" diyen işçilere, Gül, yanıt vermekte zorlandı.

İşçiler, Türk Metal Şube Başkanı Serkan Gül'e, "Eğer sizi buradan çıkartmak isteyenler olursa, onları buraya gömerim", "Yüz kızartıcı suç olmadığı sürece kimse sizi işten çıkartamaz" şeklinde  sözlerini hatırlattı.

Gül'ün yanıtıysa, "Üye olup da işten çıkartılmak istenen olursa dedim" şeklinde oldu. İşçilerin sendika üyesi olduğu için değil patronun tek vardiya çalışma kararı alarak işten çıkarıldığını söyleyerek yapacakları bir şey olmadığını ima eden Gül, "Biz anlaşma yaptık, burada kimse üye oldu diye çıkış olmayacak" yanıtını verdi.

Daha önce iki işçinin işten çıkarıldığını söyleyerek "Geri aldım" diyerek bununla övünmeye çalışan sendikacıya, işçiler, "Sizin göreviniz bu, ne yapalım yani alkış mı tutalım. Bizi de geri alın" sözleriyle tepki gösterdi.

Patronun tek vardiya çalışma kararı almasını normalleştirmeye çalışan Türk Metal Şube Başkanı Gül, işçilerin sendikalarına haber vermeden çıkarılmasını direniş örgütlenmemesinin gerekçesi haline getirmeye çalıştı.

PATRON YENİ İŞÇİ ALIYOR
Patronun işten atma saldırısı karşısında işçileri fabrikadan uzaklaştırmaya ve mücadele etmemeye ikna etmek için özel çaba harcayan Gül'e işçiler, patronun yalan söylediğini hatırlattı, yeni işçi alımı için ilan verildiğini hatırlattı.

İŞÇİLER EYLEMLERİNE KATILMAYA SENDİKACIYA TEPKİ GÖSTERDİ
İşçiler dün yaptıkları eyleme sendikacıların katılmamasına da tepki gösterdi, "Siz sendikaya üye olan insanların işten atıldığını, mağdur olduğunu bilmiyor muydunuz" sorusuna yanıt vermekte zorlanan işbirlikçi sarı sendikacı Gül, "Sizinle birlikte öğrendim. Toplu sözleşmem vardı, öğleden sonra sizinle birlikte öğrendim" demekle yetindi.