20 Mayıs 2024 Pazartesi

Onur Yaser Can'ın işkencecisine cemaat üyeliğinden hapis

Karakolda işkence görmesinin ardından intihar ederek yaşamına son veren Onur Yaser Can'ın ifadesine katılan polise Gülen cemaati soruşturması kapsamında hapis cezası verildi.
URFA- Onur Yaser Can'ın karakolda ifadesine katılan polislerden Hakan Aydın, "işkence ve kötü muamele"den değil ancak cemaat üyeliğinden hapis cezasına çarptırıldı. 
 
Onur Yaser Can, 2 Haziran 2010'da İstanbul'da üzerinde 8 gram esrar bulununca gözaltına alınmıştı. Serbest bırakılmasının ardından ikinci kez Narkotik Şube'ye çağrılan Can, üçüncü kez çağrıldığında ise evlerinin penceresinden atlayarak hayatına son vermişti.
 
İŞKENCEYİ YAZARAK ANLATABİLMİŞTİ
 
Can, arkadaşlarının ısrarı üzerine o gece karakolda neler yaşadığını anlatamamış ancak yazabilmişti. Can'ın o notu şöyleydi: "Gözaltında çırılçıplak soyuldum. Duvara yaslanmamı söylediler… Bir süre çömeltilerek bekletildim. Bu süreçte ağlayan, polislere yalvaran bir kişinin sesi dinletildi, tokatlandım, sözlü olarak aşağılandım. Polislerden biri beni telefonla emniyete çağırdı ve önceki ifademden farklı bir ifade imzalattılar. Muhbirlik yapmam söylendi."
 
Oğullarının yaşamını yitirmesinin ardından adalet mücadelesi başlatan Can ailesi, bir sonuç alamadı. Anne Hatice Can, üç buçuk yıl hukuk mücadelesi vermesinin ardından dayanamayarak intihar etti.
 
Baba Mevlüt ve kızı Ezgi Can, adalet mücadelesini bu kez Hatice Can için de sürdürürken, Onur Yaser Can davasında sadece iki polise "evrakta sahtecilik"ten göstermelik ceza verildi. İşkence ise savcı Muammer Akkaş'ın verdiği takipsizlik kararıyla cezasız kaldı. 
 
6 yıl sonra Can ailesinin oğullarına işkence eden polis ekibinin başında bulunduğunu söylediği polis Hakan Aydın, Gülen Cemaati soruşturması kapsamında tutuklandı.
 
Can ailesi, bu davanın da peşine düştü, müdahil olmak istedi ancak kabul edilmedi. Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 4 Mayıs günü sonuçlandı. Hakan Aydın, örgüt üyeliği suçlamasıyla 5 yıl 22 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Aydın, cezası İstinaf ve Yargıtay'da kesinleşene kadar tutuklu kalacak.
 
ADALET MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
 
 
Hakan Aydın'a verilen hapis cezasına ilişkin açıklama yapan Mevlüt ve Ezgi Can, "Sekiz yıldır sürdürdüğümüz Onur Yaser Can ve Hatice Can için adalet mücadelemizde haykırdığımız gibi; zaman aşımına da girmeyen 'neticesi itibariyle ölüme neden olan ağırlaştırılmış işkence, cinsel saldırı vb' suçundan kendisi ve işkenceye katılan diğer polisler, işkencecileri koruyup kollayan emniyet, idari ve yargı üyeleri de dahil hakkettikleri cezalara mahkum olana kadar adalet mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu, işkencecilerin katlettikleri oğlumuza ve annesine her gün tekrar tekrar verdiğimiz sözdür" dedi.