28 Mart 2024 Perşembe

Önlü: Yol yapım çalışmasında kullanılan dinamit çevreye zarar veriyor

Dersim'in Nizamiye ilçesindeki Kapıbaşı Köyünün civarında yapımı süren yol çalışmasında dinamitlerin kullanılmasını Meclis'e taşıyan HDP Dersim Milletvekili Önlü, dinamitlerin yaratacağı olumsuz etkileri Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu'na sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim'in Nizamiye ilçesinde bulunan Kapıbaşı Köyünün civarında gerçekleştirilen yol yapım çalışmalarında dinamit kullanımına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kullanılan patlayıcı dinamitlerin, toprak kaymasına neden olduğu gibi arazide ciddi çatlakların da oluşmasına yol açtığını kaydeden Önlü, bazı çatlakların yerleşim yerlerine, evlerin yakınlarına kadar ulaştığı ve önlem alınmazsa ciddi tehlikelere neden olacağının belirtildiğini aktardı.

Önlü, Karayollarının 2019 yazında yaptığı yol çalışmalarında kullanılan dinamitlerin, Kapıbaşı köyünde bulunan mezarların tahrip olmasına neden olduğu ve ormanlık alanlarda bulunan ağaçlara zarar verdiğini de kaydetti.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Bakan Karaismailoğlu'na şu soruları yöneltti:

Dersim'in Nizamiye ilçesinde Kapıbaşı Köyü civarında gerçekleştirilen yol çalışmalarında dinamit kullanıldığı doğru mudur? Kullanılıyorsa bu dinamitlerin tesisi ve yarattığı etki ne kadardır? Yol yapımı sırasında kullanılan patlayıcıların köylüleri ve ekolojik yaşamı olumsuz etkilememesi adına ne tür önlemler alınmaktadır?
Mezarlıkları tahrip olan Kapıbaşı Köyüne inceleme yapmak adına bir birim görevlendirecek misiniz? Bu konuda bir soruşturma başlatacak mısınız?
Kullanılan bu dinamitlerin çevreye verdiği zararlara ilişkin bir tespit yapılmakta mıdır?
Yol yapımı sırasında patlatılan dinamitlerin toprak kayması ve ormanlık alanlardaki ağaçlara verdiği zararlara ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?
Patlamalardan kaynaklı Kapıbaşı Köyü sakinlerinin yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi adına bir çalışmanız olacak mıdır?