7 Mayıs 2024 Salı

Önlü: Hasta tutsak Deniz Yıldırım serbest bırakılsın

Elazığ Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Deniz Yıldırım'ın koronavirüs testinin pozitif çıkmasına ilişkin açıklama yapan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Deniz Yıldırım başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dersim Milletvekili Alican Önlü, Elazığ Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Deniz Yıldırım'ın koronavirüs testinin pozitif çıkmasına ilişkin açıklama yaptı.

İnsan Hakları Derneği'nin 31 Mart 2020'de yayınladığı rapora göre, Türkiye'de hapishanelerde 590'ı ağır olmak üzere 1564 hasta tutsak bulunuyor. Bu ağır hasta tutuklular arasında bulunan HDP Hozat eski İlçe Eşbaşkanı Deniz Yıldırım olduğunu kaydeden Önlü, "4 yılı aşkın süredir yargılaması devam eden Yıldırım, hapishanede bulunduğu sürede kolon kanserine yakalanmış, geçtiğimiz ocak ayında da ameliyata alınmıştır. 1 metreden fazla bağırsağı alınan ve kemoterapi gören Yıldırım'ın düzenli olarak götürüldüğü Elazığ Hastanesi'nde kendisine yapılan korona testinin pozitif çıktığı öğrenildi" dedi.

30 Mart 2020 tarihinde Yıldırım'ın durumuna ilişkin hazırladıkları soru önergesini Adalet Bakanlığı'na sunduklarını ve duruma ilişkin bir an önce önlem alınması gerektiğini belirttiklerini, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na da durumu aktardıklarını belirten Önlü, "Ancak aradan geçen zaman diliminde önlemler alınmadığı gibi Yıldırım'ın testinin pozitif çıktığını görmekteyiz. AKP iktidarı yetkililerinin hapishanelerdeki Covid-19 vaka ve ölümlerine ilişkin yaptıkları çelişkili açıklamalar tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Hapishanelerde, siyasal iktidarın yürüttüğü düşman hukuku neticesiyle ağır hasta mahpuslar ölüme terk edilmekte ve bir kez daha cezalandırılmaktadır. Deniz Yıldırım ve hasta mahpuslar başta olmak üzere dezavantajlı grupların kısa sürede tahliyesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması ve hasta tutukluların serbest bırakılması gerekmektedir" diye kaydetti.