18 Mayıs 2024 Cumartesi

Öner'i zırhlı araçla ezen polis 'kusursuz' ilan edildi

Diyarbakır'da zırhlı aracın ezdiği Şahin Öner'in ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, sanık polisin "tali ya da kusursuz", ezilen Öner'in ise "asli kusurlu" olduğu ileri sürüldü.

Diyarbakır'da bir eylem sırasında polisin ezdiği Şahin Öner, kusurlu bulunurken, polis 'tali ya da kusursuz' bulunarak cezasızlıkla ödüllendirilmek isteniyor.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesi'nde 10 Şubat 2013 tarihindeki bir protesto sırasında zırhlı araçla ezilen Şahin Öner'in ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Trafik Kürsüsü tarafından Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan rapor dün görülen davada avukatlara sunuldu. Raporda, çevre esnafın "zırhlı polis aracının hızlı bir şekilde bir genci kovaladığını, gencin ellerini kaldırarak araca döndüğünü ve aracın bu gence göğsünden çaparak onu sürüklediği" yönündeki tanıklığı dikkate alınmadı.

POLİS 'KUSURSUZ'
Raporda, iki ihtimal var denilerek polisler aklanmaya çalışılırken, ilk ihtimal olarak zırhlı araç sürücüsü sanık polis Selahattin K'nin çarpma anında Öner'i görmeme ihtimali olduğu savunuldu. Şahin Öner'i öldüren polisin kusurlu olmayacağı iddia edildi.

Rapordaki "ikinci ihtimalde" ise, sanık Selahattin K'nin, yolda ilgili ilgisiz kişilerin ve araçların geçebileceğini dikkate alarak hızını azami düzeyde düşürmesi gerektiği ve olası kazalara sebebiyet vermemesi gerektiğine dikkat çekildi. Raporda, bu durumda ise sanık Selahattin K'nin ikinci dereceden, yani "tali kusurlu" olacağı ileri sürüldü.

ÖNER 'ASLİ' KUSURLU
Raporda, zırhlı araçla ezilen Şahin Öner ise yol üzerinde bulunmasının kurallara uygun olmadığı savunularak "asli kusurlu" ilan edildi.