2 Mayıs 2024 Perşembe

Öncü işçi işten atıldı

Petrol-İş üyesi olduğu için Solufert'te işten çıkarılan Gür, sosyalist düşünceye ve sınıf mücadelesine saldırıya izin vermeyeceğini ve mücadele edeceğini duyurdu. 

İş yerlerinde sendikal mücadelede öncülük eden işçilerin tasfiyesi sürüyor. Bunun son örneklerinden biri de İzmir'in Menemen ilçesinde bulunan  Maltepe Serbest Bölgesindeki Solu-Fert kimya şirketinde yaşandı. Petrol-İş üyesi öncü işçilerden Serdar Gür, aday olduğu sendika temsilciliğine beş gün kala işten çıkarıldı. Kampanya süresinde Gür'ün katıldığı Soma ve Gezi direnişi eylemleri gerekçe gösterildi. Gür daha sonra işe girerken sahte evrak verdiği iddiasıyla işten çıkarıldı. 

ETHA'ya bir mektup yollayan Gür, maruz kaldığı haksızlıkları aktardı. "Yaklaşık 1 ay önce başlatılan bir kampanya ile önce siyasal kimliğim bir inceleme ve tartışma konusu haline getirildi. Sonra nereden elde edildiği belli olmayan bir takım yarım yamalak bilgilerle soma katliamı protestolarına, gezi eylemi vb. eylemlere katılmam sanki bir suçmuş gibi yansıtılmaya çalışıldı. 1 ay içinde hakkımda yürütülen ve kişisel haklarımın ihlali olduğu açık olan bu kampanya ile varabildikleri tek şey bu oldu. Oysaki bunca çabaya gerek yoktu bana sorsalardı sosyalist bir işçi olduğumu, bu tür eylemlere katılmaktan onur duyduğumu, nerede haksızlık, adaletsizlik, baskı ve sömürü varsa buna karşı mücadele ettiğimi, etmeye de her koşulda devam edeceğimi söylerdim. Bu tür bir kampanyadan istenilen sonuç alınamayınca bu sefer çaresizlik içinde yeni bir yol denendi ve sahte evrak vermek gibi bir gerekçe ile iş akdime son verildi" dedi. 

Bir yıla yakındır çalıştığı Solufert'te firmanın 11 ay sonra temsilcilik seçimlerine beş gün kala kendisini işten çıkardığına dikkat çeken Gür, "Yeni örgütlenen Solufert şubenin en kötü sözleşmesini yapmış olan fabrikadır. Zaten benim ve arkadaşlarımın temsilcilik seçimlerine girmemizin esas nedeni de budur. Yaklaşık 7-8 aydır arkadaşlarımızla bir araya gelip ne yapabiliriz, daha iyi bir sendikal örgütlülük yaratabilir miyiz diye yürüttüğümüz çalışmaların basit numaralarla heba edilmesine izin vermeyeceğim. Benim üzerimden siyasal düşünce ve eylemlerim üzerinden sosyalist düşünceye ve sınıf mücadelesine saldırıya girişilmesine rıza göstermeyeceğim" dedi. 

Bir temsilci adayının incelemeye alınarak, hayatı araştırılarak seçimlere beş gün kala işten çıkarılmasının seçme hakkına, sendikal örgütlülük özgürlüğüne ve Petrol-İş'in geleneklerine aykırı olduğunu belirten Gür, "Buna izin vermeyeceğim" dedi. 

7 Haziran Salı günü Menemen Maltepe Serbest Bölge önünde basın açıklaması yapacağını duyuran Gür, "Sendikal örgütlülüğümüze, hak ve özgürlüklerimize yönelik bu saldırıya karşı başta Petrol-İş camiası olmak üzere emekten yana herkesi bir tutum almaya ve sahip çıkmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.