2 Mayıs 2024 Perşembe

'Ölümlere neden olan zırhlı araç kullanıcılarından kaçı hakkında dava açıldı?'

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Cihan Can'ın çevik kuvvet otobüsünün çarpmasıyla katledilmesine ilişkin verdiği önergede, Soylu'ya "Son 5 yılda yaralanmaya ve ölümlere neden olan zırhlı araç kullanıcılarından kaçı hakkında dava açılmıştır?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, çevik kuvvet polislerini taşıyan otobüsü ile katledilen Cihan Can'ın durumunu Meclis gündemine taşıdı. Farisoğulları, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Farisoğulları, verdiği önergede HDP Diyarbakır İl binasının önüne çevik kuvvet polislerini taşıyan zırhlı otobüsün, karşıdan karşıya geçmeye çalışan 33 yaşındaki Cihan Can'a çarptığını belirtti ve mobese kayıtlarında aracın Can'ın üzerinden geçip ilerledikten sonra durduğuna dikkat çekti.

Farasioğulları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nin hazırladığı "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Zırhlı Araç Çarpması Sonucu Meydana Gelen Yaşam Hakkı İhlalleri Araştırma Raporu"na göre son 10 yılda en az 63 zırhlı aracın insanlara çarptığını ve 36 kişinin yaşamını yitirdiğini, 65 kişinin de yaralandığını hatırlattı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Farasioğulları, İçişleri Bakanı Soylu'nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

- Cihan Can'a çarparak ölümüne neden olan zırhlı araç kullanıcısı hakkında hukuki süreç başlatılmış mıdır?

- Son 5 yılda yaralanmaya ve ölümlere neden olan zırhlı araç kullanıcılarından kaçı hakkında dava açılmıştır?

-Söz konusu davalar ne şekilde sonuçlanmıştır?"