19 Nisan 2024 Cuma

Ölüm orucu direnişçisi Gökhan Yıldırım'ın tahliyesi engellendi

HHB'nin tutukluluğuna itiraz ettiği ölüm orucu direnişçisi Gökhan Yıldırım'ın tahliyesi Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından engellendi.

Ölüm orucu direnişçisi Gökhan Yıldırım hakkında verilen infaz hakimliği kararı, savcılık tarafından yapılan itiraz neticesinde Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi hukuk dışı ve siyasi bir karar vererek Gökhan Yıldırım'ın tahliyesini engelledi.

Gökhan Yıldırım hakkında 22 Kasım 2022 tarihinde Tekirdağ Savcılığı tarafından verilen "infaz erteleme kaldırılması" kararı, Halkın Hukuk Bürosu'nun (HHB) infaz hakimliğine yaptığı itiraz neticesinde kaldırıldı ve Gökhan Yıldırım'ın serbest bırakılması yönünde karar verildi.

Bu kararın ardından Tekirdağ Savcılığı aynı gün Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etti. Söz konusu itiraz hakkında Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti 29 Kasım 2022 tarihinde karar ve infaz hakimliği tarafından verilen kararı kaldırarak, savcılığın yaptığı itirazı kabul etti. Söz konusu karar kesin olarak verildi.

Savcılığın itiraz dilekçesinin kendilerine tebliğ edilmediğini kaydeden HHB, "Buna rağmen tarafımızca yazılan itiraza cevap dilekçesi Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilmeden karar verilmiştir. Bu durum Anayasa Mahkemesinin son  kararlarına göre açık bir şekilde savunma hakkının ve silahların eşitliği hakkının yok sayılarak karar verildiğini göstermektedir" denildi.

Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararın gerekçesini HHB şu maddelerle özetledi;
🔹"Savcılığın iddialarını olduğu tekrarlamış; soyut kaçma şüphesi ve istihbari bilgileri kararında saymıştır.
🔹Ayrıca Gökhan Yıldırım'ın tahliye olduktan sonra yaptığı açıklamaların terör propagandasına dönüştüğünü iddia etmiştir. Ancak Gökhan Yıldırım hakkında terör propagandası yaptığına dair bir soruşturma bulunmamaktadır.
🔹Son olarak ise mahkeme şu ifadeleri kullanmıştır: 'hükümlünün yaşam hakkı ile toplum güvenliğinin çatıştığı, toplum ve kamu güvenliğinin arz ettiği önem nedeniyle yapılacak müdahalenin AİHS ve Anayasa kapsamında bir ihlale sebebiyet vermeyeceği kanaatine varılmakta.'"

Gökhan Yıldırım'ın yaşam hakkının polisin soyut "toplum güvenliğinin tehlikeye düştüğü" iddiası karşısında yok sayıldığını kaydeden HHB, açıklamasına şöyle devam etti: "Dün verilen Tekirdağ 1. İnfaz Hakimliğinin kararı; hukuka aykırı verilen bir savcılık kararının nasıl bozulabileceğini gösterirken, bugün verilen kararla ise Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi siyasi talimatlarla nasıl karar verilebileceğini göstermiştir.

Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi; İçişleri Bakanlığını sevindiren bir karara imza atarak, ülkemizde hukukun nasıl olmadığını bir kez daha tüm açıklığı ile göstermiştir. Söz konusu karar tarih karşısında hükümsüz olup; hukuku ve tarihi direnme hakkını kullananların yazdığı gerçeğini değiştirmeyecektir.

Müvekkilimiz bu siyasi karara rağmen tahliye edilmelidir. Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi her ne kadar müvekkilimizin yaşam hakkını yok sayabilse de 2 Eylül 2022 tarihli Adli Tıp Kurumu kararı 5 Eylül 2022 tarihli infaz erteleme kararı ve 28 Kasım 2022 tarihli Tekirdağ 1. İnfaz Hakimliği kararları doğrultusunda müvekkilimiz tahliye edilmelidir."