23 Nisan 2024 Salı

Oluç: HDP büyük bir halk hareketidir

HDP Grup Başkahvekili Saruhan Oluç, HDP'nin kapatılması ile ilgili tartışmalara, "HDP büyük bir halk hareketidir.  6 milyondan fazla seçmeni ve aileleriyle beraber 20 milyona yakın insanı temsil etmektedir" yanıtını verdi. 

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP'nin kapatılması yönünde yaptığı açıklamaların anayasal suç olduğunu belirtti, "İktidardır, yargı üzerinde baskı kurma yoluyla sonuç almaya çalışmaktadır. Tehdit etmektedir" dedi.

6-8 Ekim Kobane iddianamesi için "MHP güdümlü bir siyasi kumpas iddianamesidir" yorumunu yaptı.

Daha önce kapatılan 5 Kürt partisini hatırlattı, "Bu 5 parti kapandı da sonuç ne oldu?" diye sordu.

HDP'ye dönük kapatma tartışmalarının da "HDP ile baş edemedik" itirafı olduğunu belirtti, "Darbenin siyasi ayağı HDP’nin kapatılması tartışmalarında tezahür ediyor" diye konuştu. 

HDP'nin büyük bir halk hareketinin olduğunun altını çizdi, "Milyonlarca seçmeni vardır. 6 milyondan fazla seçmeni ve aileleriyle beraber 20 milyona yakın insanı temsil etmektedir" dedi. 
 
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, şöyle konuştu:
"HDP’yi kapatsanız da kapatmazsanız da bu durumdan farklı bir noktaya bizler evrilmeyeceğiz. 6 milyon seçmen, siz böyle davranırsanız yarın 10 milyona ulaşır. Seçmenlerimiz bu hukuksuzlukların öfkesi ile kararlı bir şekilde HDP’yi kapatma adımını atan iktidardan bunun hesabını siyasi olarak sorar. Ve seçmenlerimiz, bizim hepimizi cezaevine koysanız bile, partimizin ne diyeceğimize bakar ve bu doğrultuda hareket eder. Asla bu hukuksuzluk karşısında susmaz."
 
AİHM'in Selahattin Demirtaş ile ilgili kararın uygulanmamasını "AİHM kararının uygulanmaması veya HDP’ye kapatılma davası açılması, sadece HDP’nin sorunu değil bütün Türkiye’nin sorunudur" sözleriyle yorumladı.

Oluç, şunları söyledi:
Bakın, Türkiye yakın tarihinde ilk defa batı ile bu kadar kavgalı hale geldi. Avrupa Konseyi ile kavgalı duruma düştü. İzleme süreci devam ediyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ile kavgalı duruma düştü. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği ile kavgalı duruma düştü. AİHM ile kavgalı duruma düştü. Venedik Komisyonu ile, CPT ile kavgalı duruma düştü. Bunlardan Venedik Komisyonu, AİHM ve CPT, Türkiye’nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nin organlarıdır aynı zamanda. Türkiye ilk defa batıdaki müttefikleriyle, batı kurumları ile bu kadar kavgalı duruma düştü. Bu kabul edilebilir bir şey değil.