4 Mayıs 2024 Cumartesi

Oluç: AKP farklılıkları ortadan kaldırılmak istiyor

Partisinin Kocaeli İl Kongresi'nde konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, kayyum politikalarını eleştirerek, "Bunlar Kürt düşmanı, sadece Türkiye içerisinde değil, Suriye, Irak ve İran'daki Kürde de düşman. Tekçi bir anlayışla bütün farklılıkları ortadan kaldırmaya çalışıyorlar" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli 3. Olağan Kongresi'ni Tanyıldız Düğün Salonu'nda gerçekleştirdi. Kongreye HDP Grup Başkanvekili Saruhan Uluç, milletvekili Züleyha Gülüm, Ömer Faruk Gergerlioğlu, demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve divan seçiminin ardından açılış konuşmasını yapan HDP İl Eşkaşkanı Şahabettin Işık, AKP ve sistemden beslenen kesimlerin HDP'ye karşı saldırılarının derinleşerek devam ettiğini dile getirerek, "HDP toplum tarafından anlaşıldıkça büyüyor. Büyüdükçe egemen kesimlerin uykularını kaçırarak AKP'nin yenilmezlik unvanını elinden aldığını kısa vadede tüm Türkiye toplumlarına göstermiştir" dedi.

'ZORBALIKLA SORUN ÇÖZÜLMEZ'
Ardından söz alan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Cezaevlerinde en çok üyesi olan bir partiyiz. Bizleri cezaevlerine tıkayarak Türkiye'deki sorunları örtbas etmeye çalışıyorlar. Zannediyorlar ki insanları cezaevlerine tıkayarak Kürt meselesini çözecekler. Bir halkı asimile edebileceklerini, imha edebileceklerini zannediyorlar. Kürt halkının direnci ortada. Kürt meselesini bu zorba tavırlarla çözemezler. Tüm mağdurlar ve mazlumların sesi olmaya çalışıyoruz. İktidarın en güçlü alternatifi olduğumuzu gösterdik" ifadelerini kullandı.

'ANAYASAYI ÇİĞNİYORLAR'
TBMM'de görüşülen bütçeyle ilgili de konuşan Gergerlioğlu, "Bu halkın değil sarayın bütçesidir. İktidar partisine sadece karşı çıkmıyoruz, aynı zamanda acıyoruz. Çünkü onlar da sarayın tahakkümü altında. Hiçbir şey yapamadan önlerine ne geliyorsa onaylıyorlar. Anayasayı açıkça çiğniyorlar. Şimdi zulmettikleri bu halk onları yarın yargılayacaktır. Bu bütçe zengin ile fakir arasındaki uçurumu artırmıştır" dedi. Yüzde 15 zam yapılan asgari ücrete de değinen Gergerlioğlu, "Bu yaşanacak bir ücret değil" diye konuştu.

'BUNLAR HER YERDE KÜRT DÜŞMANI'
Ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise Roboski katliamında yaşamını yitirenleri anarak başladığı konuşmasına, "Mücadelemizden asla vazgeçmedik, boyun eğmedik. İçeride olan siyasi rehinelerimizi özgürleştireceğiz, onlarla birlikte mücadele edeceğiz" dedi. Belediyelerine atanan kayyumlara dikkat çeken Oluç, "Kürt halkı iradesine sahip çıkacak dedik, öyle de oldu. Demokratik siyaset ve hukuk içinde kalarak cevabını verecektir. Bunlar Kürt düşmanı, sadece Türkiye içerisinde değil, Suriye'deki, Irak'taki, İran'daki Kürde de düşman. Tekçi bir anlayışla bütün farklılıkları ortadan kaldırmaya çalışıyorlar" sözleriyle devam etti.

'İKTİDAR GİDİCİ'
İktidarın gidici olduğunu ifade eden Oluç, "İktidarın gitmesi için biz öncü rol oynayacağız. Demokrasi ve barış mücadelemizi sürdüreceğiz, gündem değiştirme konularına yanaşmayacağız. Umudu büyüteceğiz, bunu herkese ulaştıracağız. Yeni dönemde, bu ucube sistemden kurtulma yolunda HDP kendine düşen görevi yerine getirecektir" şeklinde konuştu.

YENİ EŞBAŞKANLAR SEÇİLDİ
Konuşmaların ardından mali ve faaliyet raporlarının okunmasının ardından gidilen seçimde Kocaeli İl Eşbaşkanlığı'na Mehmet Selim Akboğa ve Leyla Aygün seçildi.