19 Mayıs 2024 Pazar

'Öldürülmediğimiz her günü 14 Şubat'a tercih ediyoruz'

Avcılar Kadın Platformu, erkeklerin 14 Şubat'ı bir lütuf gibi sunduğunu kaydetti ve kadınların öldürülmediği her günü "özel" günlere tercih ettiğini vurguladı. 

Avcılar Kadın Platformu, 14 Şubat "Sevgililer Günü" ne tepki göstermek amacıyla Avcılar Deprem Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. 

Polis ablukası altına alınan Anıt Meydanı'na Valilik yasaklama getirdi. Kadınlar açıklamalarını Eğitim-Sen binası önünde gerçekleştirdi. Açıklamada, "14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken isyandayız", "Özgürlüğümüze gölgeyi aşk değil şiddet sayıyoruz" dövizleri taşındı, "Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz", "Jin jîyan azadî" sloganları atıldı. 

Halka yönelik konuşma yapan kadınlar polis ablukasına tepki gösterdi ve ses çıkararak ablukayı protesto etti. 

Basın metnini okuyan Ezgi Özdemir, 14 Şubat Sevgililer Günü'nün diğer günlerden farklı olmadığını söyledi. Özdemir, "Geçen sene bir kadın öldürülmüştü. Önceki sene de öyle. Ve ondan öncekinde de. Öldürülenler de hep onları sevenlerdi. Evlilikte ve ikili ilişkilerde yaşanan şiddet görünmez kılınıp, heteroseksüel kadın ve erkek ilişkilerini kutsayarak hem biz kadınları tahakküm altına almaya çalışan hem de cinsel yönelimi farklı olanlarımızı toplum tarafından dışlayan egemen bir ahlak anlayışı yaratarak bugünleri bizlere özel gün olarak sunuyorlar" ifadelerini kullandı.

Kadınların şiddetle kuşatılmamış bir hayat istediklerini vurgulayan Özdemir, "Saçımızı asla süpürge etmeyeceğimiz bir hayatı istiyoruz. Dinin kadınları erkeklere itaatkar kılmanın yolu, kimsenin zoraki birlikteliğinin veya ayrılığının da sebebi olmayacağı bir yaşam istiyoruz" dedi ve tüm baskılara ses yükseltmeye devam edeceklerini belirtti.

Erkeklerin 14 Şubat Sevgililer Günü'nü lütuf gibi sunduğunu söyleyen Özdemir, "Eşit olmayan aşk güzellemelerine itirazımız var" dedi. Özdemir, "Erk olmanın ayrıcalığı ile şiddetin, sömürünün üzerini senede bir gün pahalı hediyeler ve yemeklerle kapatmaya çalışamazsınız. 'Seni uğruna ölecek kadar seviyorum, seven insan kıskanır' diyerek hayatlarımızı tahakküm altına alan, biz kadınları mülkü olarak gören erkeklerin aşkları, sevgileri her gün bizleri öldürüyor. Biz eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşamı; reddettiğimiz, boşanmak istediğimiz için öldürülmediğimiz her günü bütün özel günlere tercih ediyoruz" dedi.

Eylem sloganlarla sona erdi.