19 Nisan 2024 Cuma

Okullarda salgın nedeniyle önlem alınmaması Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda temizlik ve dezenfektan malzemesi sağlamadığı, gerekli bütçeyi ayırmadığı için velilerden para toplanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tulay Hatimoğuları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) okullar için yeteri kadar bütçe ayırmadığı için velilerden, para ya da temizlik ve dezenfeksiyon malzemesi istenmesine ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi. 

21 Eylül'de anaokulların ve ilkokul 1. sınıfların yüz yüze eğitime başladığını hatırlatan Hatimoğulları, Bakan Ziya Selçuk'un "Okullar eğitime hazır" yönünde açıklama yaptığını, ancak verilerden ve öğretmenlerden gelen bilgilerin tam tersini ortaya koyduğunu söyledi. 

Okullarda hijyenin sağlanması ve dezenfekte edilmesini, öğrencilerin gerekli koruyucu önlemleri alabilmesi için gerekli malzeme eksikliğinin, bir çok yerde belediyeler tarafından karşılandığına dikkat çeken Hatimoğulları, salgına karşı gerekli önlemlerin öğrencilere sağlanmasının devletin yükümlülüklerinden biri olduğunu kaydetti. 

HDP Milletvekili Hatimoğulları, Bakan Selçuk'un şu soruları yanıtlamasını istedi. 

■ "Okullardaki temizliğin sürekli olarak sağlanabilmesi için neden daimi çalışanlar istihdam edilmemektedir? Okulun kadrosuna yeterli sayıda temizlik işçisi atanması için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

■ Okullardaki hijyenin, okulların dezenfekte edilmesinin ve maske, dezenfektan, ateş ölçer gibi gerekli malzemelerin öğrencilere sağlanması Bakanlığınızın görevi değil midir? Öğrencilerin sağlığını tehlikeye atan bunun gibi hayati eksiklikler nasıl okulların kendi kaderine bırakılabilir?

■ Okullar yüzyüze eğitime veliler, öğretmenler ya da belediyeler tarafından mı hazır hale getirilmektedir? Bu durum sizce olağan mıdır? Bu Bakanlığınızın görevi değil midir?

■ Sınıfların seyreltilmesiyle ilgili genel bir yönelim belirtilmiş olsa da ayrıntıların belirtilmemiş olması ve uygulamanın okullara bırakılması, öğrenci sayısının seyreltilmesinin uygulanılırlığını şüpheye düşürmektedir. Sınıf seyreltilmesi Bakanlığınızca denelenmiş/denlenmekte midir?

■ Öğrencilere ve eğitim emekçilerine ücretsiz test yapılması sağlanacak mıdır?

■ Bakanlığınızca öğrencilere ve eğitim emekçilerine sürekli olarak koruyucu malzeme verilecek midir?

■ İnternet erişimi, bilgisayarı/tableti uygun zamanı ve mekanı olmayan çocukların eğitime erişmek konusunda yasadışı eşitsizliği ortadan kaldırmak üzere çalışmalarınız olacak mıdır?

■ Öğretmen ve ek personel ataması yapılacak mıdır?"