2 Mayıs 2024 Perşembe

Okullar tedbirsiz açılıyor

Eğitim emekçileri, sağlık çalışanları ve veliler yüz yüze eğitim başlamadan Ankara'da yaptıkları açıklamada, iktidarın politikalarına tepki gösterdi. Açıklamada, kamuoyu tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için gerekli duyarlılığı sağlamaya ve tedbirlerin tamamlanması için hak aramaya çağrıldı. 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlayacağını duyurdu. İktidarın yönetemediği Covid-19 salgını sürecinde ilk gözden çıkarılanlar öğrenciler oldu. Pandemi boyunca başta sağlık ve eğitim emekçileri olmak üzere uzmanlar iktidarı almaları gereken tedbirler konusunda uyarmasına rağmen yetkililer bu uyarılara kulaklarını tıkadı. 

Covid-19 vakaları artış gösterirken hem iktidarın pandemiyi yönetememesi hem de şeffaf bilgilendirmede bulunmamasından kaynaklı oluşan güvensizlikten çok sayıda kişi salgına karşı aşı yaptırmayı reddediyor.

Eğitim Sen Ankara Şubeleri, Ankara Tabip Odası, Eğit-Der, Veli-Der ve Öv-Der, Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Şube önünde yaptıkları açıklamayla seyreltilmiş sınıfların olmamasını, kadro ihtiyacının karşılanmamasını ve gerekli hijyen önlemlerinin alınmamasını protesto etti. 

"Kesintisiz yüz yüze eğitim için; ek derslik üretilsin, yeterli öğretmen ve destek personel ataması yapılsın, ek bütçe ayrılsın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, Ankara başta olmak üzere tüm büyükşehirlerin nüfus yoğunluğu fazla olan ilçe ve mahallelerinde sınıfların salgın öncesine göre çok daha kalabalık olduğu kaydedildi ve derslik sayıları yetersiz olduğu için sınıf mevcutlarının 40'ın üzerine çıktığı ifade edildi.

Okullara gerekli ödeneğin gönderilmemesi nedeniyle eğitimin bütün yükünün öğrenci velilerinin üzerine yıkıldığının altı çizilen açıklamada, kayıt parası başta olmak üzere velilerden sıvı sabundan deterjana kadar çeşitli adlar altında para toplanmaya başlandığı belirtildi.

Uzun süredir İŞKUR personeli üzerinden sağlanan personel ihtiyacının hala karşılanmadığı aktarılan açıklamada, "5-6 katlı okullarda kadrolu sadece 1 yardımcı personel bulunmakta ya da hiç yoktur" denildi. Açıklama şöyle devam etti: "Okullarımızın kapalı kalmasının yarattığı toplumsal zararlar düşünüldüğünde bu konuda bütün sorumluluk MEB'in ve iktidarın omuzlarındadır. Tüm eğitim bileşenlerini, tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için gerekli duyarlılığı sağlamaya ve tedbirlerin tamamlanması için hak aramaya çağırıyoruz."