6 Mayıs 2024 Pazartesi

Okul aşılarının ASM'ler tarafından yapılmasına tepki

Okul aşılarının ASM'lerce yapılmasına tepki gösteren sağlıkçılar emekçileri, merkezlerin iş yükünün daha da arttırılmak istendiğini belirtti.

Antalya Tabip Odası ve SES Antalya Şubesi, Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi'nin yaptığı okul aşılarının 1 Temmuz 2020'den itibaren Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) tarafından yapılması yönündeki karara tepki gösterdi.

Antalya Tabip Odası binasında düzenlenen toplantıda basın metnini SES Antalya Şube Eşbaşkanı Kaan Taşer okudu. Taşer, ASM'lerin önceliğinin koruyucu sağlık olması gerekirken, sistemin açıklarının kapatıldığı, keyfi rapor ve ilaçların yazdırıldığı ve kışkırtılmış sağlık taleplerinin yerine getirildiği yerler haline getirdiğini dile getirdi. Okul aşılarının ASM'ler tarafından yapılmasına ilişkin karara tepki gösteren Taşer, kararın kendilerine tebliğ edilmediğini basın yoluyla öğrendiklerini söyledi.

Taşer, "Daha yeni 1 Haziran itibariyle normalleşme başlamışken 3 yıl boyunca pandemi dolayısıyla okullarda aşı yapılmayacağının açıklanması kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına sebep olmuştur. Aile Sağlığı Merkezleri personel eksikliği, kronik ve gittikçe derinleşen bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık emekçileri pandemi süresince her türlü haktan yoksun bırakılmış, ek ödemeleri dahi ödenmemiştir. Hiçbir eksiği giderilmeyen Aile Sağlığı Merkezlerindeki sağlık emekçileri yeni bir yükün altına daha sokulmuş durumdadır" dedi.