28 Mart 2024 Perşembe

ÖHD'li kadınlar Aysel Tuğluk'un infazının ertelenmesini istedi

ÖHD Mersin Şubesi Kadın Komisyonu, demans teşhisi konulmasına rağmen savunma yapmaya zorlanan ve hala serbest bırakılmayan Aysel Tuğluk bir an önce infazının ertelenmesini istedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi Kadın Komisyonu, demans teşhisi konulan ve serbest bırakılmayan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un infazının ertelenmesini istedi.

"Aysel Tuğluk'a özgürlük" yazılı pankartın asıldığı açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, Mimoza Kadın Derneği, Günebakan Kadın Derneği yöneticileri de katıldı.

Açıklamayı okuyan avukat Figen Alp, Aysel Tuğluk'un avukatlarının Kobanê Davası'nda tahliye edilmesi ve infazının ertelenmesi için birçok girişimde bulunduğunu söyledi.

Mahkeme heyetinin ısrarla Tuğluk'u savunma yapmaya zorladığını belirten Alp, "Avukatını dahi tanıyamayan Aysel Tuğluk'a zorla savunma yaptırılmaya çalışılarak psikolojik şiddet uygulanmıştır. Heyet, uygulamış olduğu psikolojik şiddet sonrası Tuğluk'un ‘sorgusunun yapılmış olması ve bu aşamada adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağı' gerekçesi ile tahliye kararı vermiş fakat ne ilginçtir ki yargı Aysel Tuğluk'un ağır seyreden hastalığını tahliye için gerekçe yapmamıştır" dedi.

28 Şubat davası hükümlüsü Çevik Bir'in, ATK'nin "Hapishane koşullarında kalmasının uygun olmayacağı" raporu ile tahliye edildiğini hatırlatan Alp, aynı durumda olan Tuğluk'un tahliye edilmemesini siyasallaşmış ATK ve yargıdaki çifte standardın ve ayrımcılığın açık göstergesi olduğunun altını çizdi.
 
Ayrım gözetmeksizin herkesin kanun önünde eşit olduğunu vurgulayan Alp, Aysel Tuğluk için infaz erteleme kararı verilerek serbest bırakılmasını talep etti.