2 Mayıs 2024 Perşembe

ÖHD: Tutsaklara dezenfektan ve temizlik malzemesi verilmiyor

Van'daki T Tipi, F Tipi ve Yüksek Güvenlikli hapishaneler ile Patnos L Tipi Hapishanesi'ne yapılan ziyaret sonucunu paylaşan ÖHD Van Şubesi, koronavirüs tehdidine karşı tutsaklara dezenfektan ve temizlik malzemesi verilmediğini kaydetti.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi, koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı risk oluşturan Van'ın T Tipi, F Tipi ve Yüksek Güvenlikli ile Patnos L Tipi hapishanelerine yaptığı ziyarete dair açıklama yaptı. ÖHD'den yapılan yazılı açıklamada, ziyaretler neticesinde gözlem ve incelemelerini paylaştı. 

TEMİZLİK MALZEMELERİ VERİLMİYOR
Hapishane idareleri tarafından tutuklu ve hükümlülere herhangi bir dezenfektan, maske, eldiven, temizlik malzemesinin verilmediği belirtilen açıklamada, elektrik, su kullanımlarının ve temel gıda ihtiyaçlarının ücretsiz sağlanmadığını kaydedildi.

Tutsakların aile görüşlerinde, sosyal faaliyetlerinde kısıtlamalara gidildiği belirtilen açıklamada, telefon haklarının 2 katına çıkarıldığı ifade edildi.

'GÖREV YAPANLAR SÜREKLİ TEMAS HALİNDE' 
Hapishanelerde oluşabilecek bir enfekte durumunda nasıl bir yol izleneceğine ilişkin net bir bilginin ya da bu anlamda bir çalışmanın olmadığına dikkak çekilen açıklamada, "Bütün infaz koruma memurlarının masek takmasının zorunlu kılındığı ancak ziyaret kabuldeki memurlar, x-ray'daki askerler de dahil olmak üzere cezaevinde görev yapan tüm personelin sürekli yan yana ve temas halinde olduğu" diye belirtildi.