28 Nisan 2024 Pazar

ÖHD İstanbul Şubesi: Vedat Erkmen'in ölümünde ciddi şüpheler var

Tekirdağ Hapishanesi'nde katledilen Vedat Erkmen'in cenazesinin teslim alınma sürecine ilişkin yazılı açıklama yapan ÖHD İstanbul Şubesi, Erkmen'in ölümünde çok sayıda şüphe olduğunun altını çizdi. 

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde katledilen Vedat Erkmen'e ilişkin açıklama yaptı. Erkmen ailesinin derneklerine ulaştığı bilgisinin verildiği açıklamada, aile ve dernek üyesi avukatların saat 00.00 civarında Tekirdağ şehir Hastanesi'ne gittiği ve saat 05.00 civarında cenazeyi teslim aldıkları belirtildi. Erkmen'in otopsisinin aile ve avukatların beklenilmeden yapıldığının altı çizilen açıklamada, ÖHD üyesi avukatların uzun süre muhatap bulamadığı, hapishanede müvekkilleriyle görüşmelerinin hukuka aykırı bir şekilde engellendiği kaydedildi. 

Ancak sabaha karşı 03.00'te nöbetçi savcıya ulaşılabilindiği belirtilen açıklamada, "Defin ruhsatı alındıktan sonra hastaneye intikal edilmiş, cenaze teşhis edilmişse de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından gerekçesiz bir şekilde cenaze aracı verilmemiştir. Daha sonra Vedat Erkmen'in ailesi, avukatlarımız eşliğinde kendi imkanlarıyla cenazeyi teslim almışlardır" dendi. 

Kurum müdürüyle görüşme taleplerinin karşılanmadığı ifade edilen açıklamada, Erkmen'in oda arkadaşları ve komşu hücrede kalan tutsaklarla görüşüldüğü belirtildi. Erkmen'in "can güvenliği olmadığı" gerekçesiyle 16 Aralık 2021 tarihinde zorla tekli hücreye konulduğu bilgisine ulaşıldığı söylenen açıklama şöyle devam etti: "Erkmen'in diğer mahpuslarla bir şekilde iletişime geçtiği ve eski oda arkadaşlarının yanına dönmek istediği ve tutulduğu yerde can güvenliğinin olmadığını bildirdiği bilgisi tarafımıza verilmiştir. Görüşme yapılan mahpuslar, Vedat Erkmen'in kesinlikle intihar ettiğine inanmadıklarını, Vedat'ın bu eğilimde biri olmadığını, bunun için herhangi bir sebebin de bulunmadığın' görüş olarak bildirmişlerdir. Yapılan görüşmeler ve edinilen bilgiler Vedat Erkmen'in ölüm nedeniyle ilgili ciddi şüpheler doğurmuştur. Hukuki süreç tarafımızca titizlikle takip edilmektedir."