28 Mart 2024 Perşembe

ÖHD, 261 cenazenin kaldırıma gömüldüğü Kilyos'ta inceleme yaptı

ÖHD üyesi avukatlar, 261 kişiye ait kemiklerin kaldırıma kazılan 18 mezara toplu olarak gömüldükleri Kilyos'taki kimsesizler mezarlığında incelemelerde bulundu.

Bitlis'in Yukarıölek köyündeki Garzan Mezarlığı'nda gömülüyken 2017 yılında DNA incelemesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na getirilen 282 cenazeden 261'ine ait kemiklerin Kilyos'taki kimsesizler mezarlığında kaldırıma kazılan 18 mezara toplu olarak defnedildiğinin ortaya çıkması üzerine Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi bir grup avukat, mezarlığa giderek incelemelerde bulundu.

Yapılan incelemelerin ardından mezarlıkta kısa bir açıklama yapan ÖHD Genel Merkez Yöneticisi Bülent Aşa, konuya ilişkin kamuoyun yansıyan haberler üzerine harekete geçtiklerini dile getirdi.

Aşa, "Yapılan uygulamanın ne hukuki olarak ne de ahlaki bir açıklamasının olmadığını" ifade etti. Bulundukları incelemelere ilişkin bir rapor hazırlayıp, bunu ileriki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını söyleyen Aşa, akabinde konuyu gerek ulusal gerekse de uluslararası yargıya taşıyacaklarını ifade etti.