18 Mayıs 2024 Cumartesi

'OHAL Komisyonu ve 35'inci Madde kaldırılsın'

KESK Amed Şubeler Platformu, 15 Temmuz sonrası on binlerce kamu emekçisinin ihracına yol açan KHK'ları ve KHK'ya eklenen 35'inci Madde'yi eleştirerek, iktidara kamu emekçilerine dönük saldırılarını sonlandırma çağrısı yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) eklenen ve kamu emekçilerinin ihraç edilmesinde önemli bir rol oynayan 35'inci maddeye ilişkin Hazal Park'ta basın açıklaması düzenledi. "KHK'ler gidecek biz kalacağız" pankartının açıldığı eylemde, basın açıklamasını Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şubesi Eşbaşkanı Zülküf Güneş okudu.

Ülkeyi çoklu bir krize sokan siyasi iktidarın en temel insan haklarını dahi gasp etmek istediğinin altını çizen Güneş, iktidarın halka örgütsüzlüğü ve güvencesizliği dayattığını söyledi. Güneş, 15 Temmuz'dan sonra KHK'lerle on binlerce kamu emekçisinin ihraç edildiğini hatırlatarak, iktidarın bu süreçte tüm iç hukuk yollarını kapalı tuttuğunu ifade etti. AİHM'e başvuran emekçilerin karşısında mahkum olacağını anlayan iktidarın 2 yıl süreli iddiasıyla kurduğu OHAL Komisyonu'nun 5 yılı doldurduğunu kaydeden Güneş, "Bu oyalama komisyonu hukuksuz bir şekilde anayasa ve yasalara aykırı olarak işlemlerine hala devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

"Ekonomik kriz toplumun bütün hücrelerinde hissedilirken, iktidar OHAL'i fiilen devam ettirme uygulamalarından biri olan 375 sayılı KHK'ye eklenen geçici 35'inci maddeyi olağan hale getirip, bu maddeye dayanılarak uydurma sebeplerle KESK üyeleri ihraç edilmiştir" diyen Güneş, iktidarı OHAL Komisyonu ve geçici 35'inci Madde uygulamalarına son vererek, ihraç edilen herkesi göreve iade etmeye çağırdı.

Eylem boyunca, "Biji berxwedane kedkara" ve "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.