19 Mayıs 2024 Pazar

Öğrencilere yönelik taciz Meclis gündeminde

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yaşanan tacizi Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Beştaş, Milli Eğitim Bakanı Selçuk'a, tacizde bulunan kaç eğitimcinin görevine son verildiğini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Gözütok'un öğrencilerine yönelik cinsel tacizini Meclis gündemine taşıdı.

Gözütok'un cinsel tacizine uğradığını belirten öğrenciler suç duyurusunda bulunmuştu. Öte yandan öğrencilerin ailelerini tehdit eden Gözütok hakkında idari soruşturma başlatıldığı haberi de kamuoyuna yansımıştı. Ensar Vakfı üyesi ve 2011 yılında yapılan genel seçimlerde AKP'den milletvekili aday adayı olan Gözütok, hakkında idari soruşturmanın başlamasıyla birlikte 45 gün rapor alarak izne ayrılmış bu süre zarfında ise şikayetçi öğrencilerin aileleri ile iletişime geçerek şikayetlerini geri çekmeleri için öğrencileri ve ailleerini tehdit etmişti.

Gözütok, öğrencilerin aktarımlarına göre "yüksek lisans" bahanesiyle birçok kadın öğrenciyle iletişime geçti, bu öğrencilerin sosyal medya hesaplarını aldı ve buradan kadın öğrencilere mesaj attı. Bu mesajların birçok öğrenciye atıldığı ve tacizin Gözütok'un odasında yaşandığı bilinmesine rağmen öğrenciler korktukları için konuyu gizlediklerini dile getirdi.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. Öne çıkan sorular şöyle : 
-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı hakkında başlatılan soruşturmadan haberdar mısınız?

-Son yıllarda üniversite ve akademilerde akademisyen erkeklerin görev, nüfuz ve yetkilerini kullanarak kadın öğrencilere yönelik taciz ve tecavüz haberleri artan bir eğilimde olup neden bu kişilere yaptırım uygulanmamaktadır?

-Hâlihazırda kaç üniversite, kaç akademi, kaç yüksekokul, kaç lise, kaç ortaokul ve kaç ilkokulda taciz, tecavüz ve cinsel istismar hadisesi yaşanmıştır? Kaç eğitimci hakkında kaç şikâyet başvurusu yapılmıştır? Şikâyet başvurularının akıbeti ne olmuştur? Hakkında şikâyet olan kaç eğitimci meslekten men edilmiş, kaçı görevine devam etmektedir?

-Mağdur öğrencilerin yaşadıkları travmaları atlatabilmeleri ve eğitimlerine devam edebilmelerinin sağlanması adına hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?

-Cinsel taciz, istismar ya da tecavüze uğrayan kaç öğrenci eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmıştır?