26 Nisan 2024 Cuma

'Öğrencilere şiddet uygulayan müdür neden açığa alınmadı?'

Çankırı?da öğrencileri şiddet uygulayan okul müdürü Ömer Ünal, hakkında açılan soruşturmanın ardından Merkez TOKİ Ortaokulu?na İngilizce öğretmeni olarak atandı. HDP Milletvekili Kerestecioğlu verdiği soru önergesinde "Okul müdürü neden açığa alınmadı?"
Çankırı’nın Yağraklı ilçesinde bulunan Yukarıöz İlkokulu’nda tören sırasında öğrencileri darp eden okul müdürü Ömer Ünal, hakkında soruşturma açıldı. Ancak Ünal soruştırmanın ardından Çankırı’daki Merkez TOKİ Ortaokulu’na İngilizce öğretmeni olarak atandı.
 
Öğrencilerin darp edildiği anlar bir veli tarafından kaydedilmişti. Görüntülerde, Ünal iki öğrenciye art arda tokat atarken, başka bir öğrenciyi de kulaklarından tutup havaya kaldırıyordu.
 
Konuyu TBMM gündemine taşıyan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, öğrencilere şiddet uygulayan öğretmenin birebir çocuklarla çalışmaya devam edecek olmasının yarattığı tehlikeye dikkat çekerken, atama kararının Çocuk Hakları Sözleşmesi ile BM İşkenceye Karşı Komite ve Avrupa Konseyi Sosyal Haklar Komitesi’nin tavsiye kararlarına da aykırı olduğunu belirtti.
 
Kerestecioğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
 
Yukarıöz İlkokulu’nda öğrencilere şiddet uyguladığı gerekçesiyle görevden alınan okul müdürünün, İngilizce öğretmeni olarak Merkez TOKİ Ortaokulu’na atandığı doğru mudur?
 
Okul müdürü neden açığa alınmak yerine başka bir okula öğretmen olarak atanmıştır?
 
Uluslararası sözleşmeler uyarınca, çocuklara yönelik şiddet ve istismar geçmişi olan kişilerin çocuklarla çalışmaması gerekirken bu kişi neden eğitim alanında görevini sürdürmektedir?
 
Çocukların okullarda maruz kaldığı şiddetle ilgili bugüne dek bakanlığınız kamuoyuyla veri paylaşmamıştır. Bu konuda bakanlığınız veri tutmakta, periyodik bilimsel araştırmalar yürütmekte midir?
 
Eğitim Ortamlarında Şiddetin Azaltılması ve Önlenmesi Strateji ve Eylem Planları neden yetersiz kalmaktadır?
Son 5 yılda çocuklarla çalışan meslek gruplarından personellerin çocuklara şiddet uyguladığı kaç olay yaşanmıştır? Bu kişilerin kaçı hakkında adli ve idari soruşturma açılmıştır? Kaçı görevden alınmış, kaçı mesleğine devam etmektedir?
 
Eğitim Ortamlarında Çocuğa Yönelik Şiddet Risklerini İzleme, Şiddet Riskine İlişkin Veri Toplama, Erken Uyarı ve Erken Destek/Müdahale Mekanizmalarının Güçlendirilmesi için; yani şiddeti önlemek için, bakanlığınızın çocuklara ve eğitimcilere yönelik bir çalışması bulunmakta mıdır?"