27 Nisan 2024 Cumartesi

Öğrencilerden anadilde eğitim için eylem

Ortaöğretimde Kürtçenin seçmeli ders olmasına rağmen sınıfların açılmaması ve öğretmenlerin atanmamasına ilişkin Alsancak'ta basın açıklaması yapan İzmir Özgür Öğrenci İnsiyatifi üyeleri, anadilde eğitimin hak olduğunu ve göstermelik uygulamalarla geçiştirilmemesi gerektiğini bildiklerini vurguladı. 

İzmir Özgür Öğrenci İnisiyatifi, ortaöğretimde Kürtçe’nin seçmeli ders olmasına rağmen sınıfların açılmaması, öğretmenlerin atanmamasına karşı İzmir Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Basın metnini Helin Sayın okudu. 

'BİR HALKI YOK ETMEK İSTEYENLER HALKIN DİLİNİ YOK ETMEK İSTİYOR'
Kültürün bir halkın tarihi, dili, geleneği, coğrafyası, duygu-düşüncesi, giyim-kuşamı, edebiyatı özcesi o halkı temsil eden maddi ve manevi yaratımlarının toplamı olduğuna işaret eden Sayın, dilin en başta kültürel olduğu kadar aynı zamanda kültürü sürdürebilmenin en temel araçlardan olduğunu vurguladı. Sayın, "Bundan dolayı bir halk dilini koruyabildiği sürece kendisini koruyabilir. Aynı şekilde bir halkı yok etmek isteyenler ise o halkın dilini engellemekte ve yasaklamakta sonucu bilirler" dedi. 

'2020 YILINDA 1 2021 YILINDA İSE 3 ÖĞRETMEN ATANDI'
Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre eğitim-öğretim sürecinde seçmeli kurmanci 71 bin 616, kirmancki 6 bin 315 olmak üzere toplamda 77 bin 931 öğrencinin bu dersleri seçtiğini aktaran Sayın, Bu rakamlara rağmen Kürtçe seçmeli dersi için sadece 59 öğretmenin atandığını ifade etti. Sayın, "2019 yılında hiç öğretmen atanmazken bu sayı 2020 yılında bir, 2021 yılında ise üç öğretmen atamasıyla sınırlı kaldı" diye belirtti.

'KÜRDİSTAN'DA KÜRTÇE EĞİTİM KARŞILANMIYOR'
AKP-MHP'nin Kürtçeyi ve Kürt kültürünü kendi kirli siyasi çıkarlarının ve politikasının aracı haline getirmek istediğine işaret eden Sayın, "Özelikle Kürdistan’daki okullarda Kürtçe dili dersleri için yeterli talep varken bunları açıkça karşılamaması, gereken sınıfları açmaması ve öğretmen temini yapmaması; yapmadığı yetmiyormuşçasına halkın ve gençlerinin kendi olanakları ile oluşturduğu alanları da kapatması temel politikayı ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Sayın son olarak anadilde eğitimin hak olduğunu ve göstermelik uygulamalarla geçiştirilmemesi gerektiğini bildiklerini vurguladı.