8 Mayıs 2024 Çarşamba

Öğrenciler, sokak nöbetlerini sürdürdü

Barınma hakları engellendiği öğrenciler İstanbul, İzmir, Ankara ve Kocaeli'de sabaha kadar nöbet tuttu. Polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen geri adım atmayan öğrenciler, barınma hakları için her gün sokakta olacaklarının altını çizdi. 

İstanbul, İzmir, Ankara ve Kocaeli'de yüksek kiralardan dolayı yaşanan barınma sorununa dikkat çeken üniversiteliler sokakta sabahladı. 

İSTANBUL
İstanbul'da polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen üç ayrı noktada öğrenciler nöbet tuttu. Yurtsuzlar Hareketi, Barınamıyoruz Hareketi ve Öğrenci Sendikası polisin tüm engelleme girişimine rağmen nöbetlerini sürdürdü. 

Yurtsuzlar, ne yurtta ne de kalacak bir evleri olmadığına dikkat çekerek Moda Sahil'de çadır kurmak istedi. Öğrencilerin etrafını ablukaya alan polislerin tüm engelleme girişimlerine karşı öğrenciler alanda sabahladı. Sahilde bulunanların öğrencilerle dayanışmasını engellemeye çalışan polise çok sayıda kişi, "Burada öğrencilerin olması bizi rahatsız etmiyor. Haklarını arıyorlar, bizim açımızdan herhangi bir sorun yok, yurtlar pahalı, kiralar pahalı ne yapsınlar" diye tepki gösterdi. 

Polis gazetecilerin de görüntü almasını engellemeye çalıştı. Öğrencilerin kararlılığı sonucu polis geri adım atmak zorunda kaldı. 

Yurtsuzlar, gecenin ilerleyen saatlerinde dayanışma gelen çok sayıda öğrenciyle birlikte türkü, halay ve horonlarla sabahladı. 

YOĞURTÇU PARKINDA NÖBET EYLEMİ
Yoğurtçu Parkı'nda buluşan Öğrenci Sendikası da en temel ihtiyaçları olan barınma haklarının bile giderilmediğinin altını çizdi. Kadıköy'de bulunan Yoğurtçu Parkı'nda bir araya gelen öğrencilere, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Dersim Dağ ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Mahir Başarır da destek verdi. Öğrenciler, "KYK bursu 650 TL 1+1 ev 2650 TL KYK yurdu 450 TL" ve "Bu ülkede ne zaman gençler için güzel bir şeyler olacak?" dövizleri açarak, halaylar çekti.

Öğrenciler adına açıklama yapan Devran Kara, "Emlakçılar odası başkanı dalga geçercesine önümüze 5 bin liralık ev fiyatları koyarken, ülkenin cumhurbaşkanı, aldığımız burs fiyatları için şükür etmemizi beklemekte ve üzerine de beddualar etmektedir ve 'elinize yüzünüze dursun' demektedir. Bu ihlaller, saldırılar ve yıpratma çabalarınız açık bir şekilde bizim gençlik birliğimizi sağlamak, yeni düşünceler geliştirmemizi ve kampüslerde bilim ve sanat çalışmaları yapmak yerine, barınma gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için çalışmak zorunda kalıyoruz. Hakkımızı gasp edenlerin ellerine dillerine dursun diyoruz" ifadelerini kullandı.

DAĞ: ÖĞRENCİLER DİRENİŞTE
HDP Milletvekili Dersim Dağ, öğrencilerin en doğal haklarının bile elinden alındığını belirterek, "Buna karşı direnen bir öğrenci birliği var. Bu AKP iktidarının anayasasını açık bir şekilde gözler önüne seriyor. Kendisine çifte maaş bağlayanlar saraylarda yaşıyor. Kredi veya burs alan öğrencilere 'bedava yaşamasın' diyorlar. Bu kadar ikiyüzlü olabiliyorlar. Bugün öğrenciler en temel hakları için direnişteler. Bu direniş en kutsal ve meşru direniştir. Bir kez daha öğrencilerin yalnız olmadığını belirtiyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler, şarkılar eşliğinde halaylar çekti.

BEŞİKTAŞ'TA NÖBET DAYANIŞMAYLA SÜRDÜ
Barınamıyoruz Hareketi de nöbetlerinin ikinci günün Beşiktaş'taki Şairler Parkı'nda tamamladı. CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın da destek verdiği nöbetin ikinci gününde, çok sayıda kişi öğrencilerle dayanışmaya geldi. 

Öğrenciler, "Bugün sesimiz daha yüksek, her gün daha kalabalığız. Barınma hakkımızı alacağız" dedi. 

İZMİR
Barınamıyoruz Hareketi, İzmir'in Bornova ilçesinde bulunan Aşık Veysel Parkı'nda nöbet tuttu. Öğrenciler gece boyunca dayanışmaya gelenlerle şarkı ve türküler eşliğinde eylemlerini sürdürdü.  Buca'da bulunan Hasan Ağa Parkı'nda buluşan Yurtsuzlar da geceyi parkta geçirdi. Parkı ablukaya alan polis eylemi engellemeye çalıştı ancak öğrencilerin kararlılığı geri adım attırdı. CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter ve Mahir Polat, üniversitelilerin nöbetine desteğe geldi.

Öğrenciler, nöbete başlamadan kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada, "2021 yılında hala kalacak yer bulamadığımıza inanamıyoruz!" başlığıyla yapılan açıklamada, "Sıra arkadaşlarımızın üniversite önünde uyuyarak başlattığı ve dün yine arkadaşlarımızın sokakta kalarak devam ettirdiği anlamlı protesto, öğrencilerin barınma sorununa dikkat çekmek için çok önemli bir adımdı. Ancak daha fazlasını yapmamız gerekiyor" denildi.

KOCAELİ
Barınamıyoruz Hareketi'nin çağrısıyla Kocaeli'de "Sokakta kaldık" diyen çok sayıda öğrenci, barınma hakkı içinde geceyi sokakta geçirdi, banklarda uyudu. Öğrenciler, "Barınma hakkımız için her gün sokakta olacağız. Hep beraber kazanacağız" dedi. 

ANKARA'DA GÖZALTI
Ankara'da, 100. Yıl Mahallesi İlhan Erdost Parkı'na çadır kurdu. Ancak polis parka giderek öğrencilerin çadırları kaldırmalarını istedi. Çadırların kaldırılmasına karşı çıkan 9 üniversiteli bu sırada gözaltına alındı.

Gençler, olaya ilişkin görüntüleri kurdukları "Yurtsuzlar" isimli sanal medya hesaplarından şu notla paylaştı: "Ankara'da üniversitelileri gözaltına alanlar bilsin ki, evsiz yurtsuz kalanlar sizin gözaltılarınızı da aşacak. Milyonlarca üniversiteliyi gözaltına alamazsınız!"