6 Mayıs 2024 Pazartesi

'Öğrenciler KYK virüsüyle mücadele ediyor'

4 Mart'ta KYK önünde yaptıkları eylemde gözaltına alındıktan sonra bursları kesilen üniversite öğrencileri, "Dünya koronavirüsle uğraşırken öğrenciler ise KYK virüsüyle uğraşıyor" diye belirtti.

Üniversite öğrencilerinin 4 Mart günü KYK önünde ekonomik krize, soruşturma terörüne karşı yaptığımız eyleme polis saldırmış, gözaltına alınan üniversite öğrencilerinin bursları kesilmişti. Kredi ve bursları kesilen öğrenciler yazılı açıklama yaparak uygulamaya tepki gösterdi.

Üniversite öğrencileri yaptıkları açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde elimize ulaşan tebligata, kredi/burslarımızın KYK tarafından 'öğrenim özgürlüğünü engelleme' gerekçesiyle kesildiğini öğrendik. Şu ana kadar öğrenebildiğimiz kadarıyla Ankara'daki çeşitli üniversitelerde okuyan 14 arkadaşımızın burs veya kredileri kesilmiştir" denildi.

DÜNYA KORONAVİRÜSLE, TÜRKİYE'DE ÖĞRENCİLER KYK VİRÜSÜYLE UĞRAŞIYOR
Özellikle Las Tesis eylemi sonrası, başta genç kadınlar olmak üzere kredi/bursların kesilmesine karşı KYK önünde, "Biz geleceğiz. İnsanca yaşamak istiyoruz" şiarıyla yapılmak istenen açıklamaya yönelik polis saldırısında 25 kişinin işkenceyle gözaltına alındığı hatırlatılan açıklamada, dünya koronavirüsle uğraşırken öğrencilerin ise KYK virüsüyle uğraştığı kaydedildi.

"Koronavirüs salgını nedeniyle evde kal çağrısı yapan iktidar; işçilerin, emekçilerin, kadınların ve gençlerin temel taleplerini karşılamak şöyle dursun sermayeyi kurtarmak için paketler çıkarıyor. Soruyoruz: işçi ve emekçilerin ücretli izin; kadınların artan taciz, tecavüz ve erkek şiddetine karşı sosyal destek ve kadın barınma evi; öğrencilerin yurt ödeme iptali, burs kesintilerinin sonlanması ve ücretsiz internet taleplerini karşılamak yerine neden şirketlerin vergi ödemelerini erteliyorsunuz? Su, elektrik ve doğalgaz faturalarına 'aynen devam' kararı alıyorsunuz?" denilen açıklamada, "#EvdeKal diyen iktidar evde kalabilmenin koşullarını yaratmalıdır. Halk sağlığı için işçilere ücretli izin hakı tanınmalıdır. Biz öğrencilerin burslarını kesmek yerine ihtiyaçlarımızı karşılamak için ek ödenek oluşturmalıdır. Yurt ücretlerini iptal etmelidir. Burs kesintilerine son vermelidir. Tüm telekomünikasyon hizmetleri kesintisiz, sınırsız ve ücretsiz olmalıdır. Fatura kesintileri durdurulmalı ve sağlık hizmetleri ücretsiz hale getirilmelidir" denildi.